"HDZ zaslužuje mjesto predsjednika Skupštine"

"HDZ zaslužuje mjesto predsjednika Skupštine"

Zarko Basic/PIXSELL

U četvrtak će se održati prva ovogodišnja sjednica Gradske skupštine na kojoj se očekuju važne političke odluke. Već se dugo postavlja pitanje hoće li HSLS-ov Darinko Kosor zadržati mjesto predsjednika Skupštine ili će funkciju preuzeti HDZ - gradonačelnikov partner na državnoj razini.

Za sada se ne zna hoće li doći do promjena kada je riječ o mjestu predsjednika Skupštine. Odnosi Darinka Kosora i Milana Bandića u Gradskoj skupštini su sve samo ne idilični, a stavljanjem zajedničkog potpisa na sporazum o suradnji u Vladi s Domoljubnom koalicijom i Mostom - situacija se zakomplicirala. Na pitanje je li vrijeme da Kosor svoje mjesto prepusti HDZ-u - nitko ne želi izravno odgovoriti, no HDZ-ov Andrija Mikulić, smatra da njegova stranka itekako zaslužuje tu fotelju.

Potpuno je normalno i legitimno da najjača stranka u Gradu Zagrebu, a Hrvatska demokratska zajednica je najjača stranka u Zagrebu, ima prvog čovjeka Skupštine Grada Zagreba. Ne vidim tu ništa sporno - kaže Mikulić.

Da bi situacija mogla biti zamršena smatra i oporba. Tako ju je opisao čelnik gradskog SDP-a Davor Bernardić.

Gradonačelnik je u otvorenoj koaliciji s HDZ-om, ali tu je i Domoljubna koalicija koje se također drži HSLS, prema tome oni će sami vidjeti da li će doći do promjene predsjednika Gradske skupštine, budući da je kolega Kosor član Domoljubne koalicije, a Domoljubna koalicija je u ovom trenutku u koaliciji sa strankom od gradonačelnika na nivou države i na nivou grada. No bez obzira koliko HSLS želi ostati van te situacije u Gradu Zagrebu nažalost to ne mogu jer podržavaju Vladu na nacionalnoj razini - poručuje Bernardić.

U prosincu smo svjedočili tome da je Bandićev proračun prošao uz pomoć HDZ-a, odnosno bez ruku Kosorovg HSLS-a, a ova bi sjednica trebala pokazati ima li novosti u odnosima snaga.