Hoće li Ministarstvo kulture reagirati na najavu rušenja Velesajma?

Hoće li Ministarstvo kulture reagirati na najavu rušenja Velesajma?

Igor Kralj/PIXSELL

Društvo arhitekata Zagreba nedavno je objavilo skicu tvrtke iz Dubaija za područje obuhvaćeno projektom Grad u gradu, kao i poziv na natječaj koje je raspisala ta tvrtka. Ističu da skica predviđa i gradnju tornja od 70 metara na području Hipodroma, zbog čega bi se morao mijenjati i GUP.

Azra Suljić iz spomenutog Društva rekla je u našoj emisiji Gradska posla da se Zagrebački velesajam ne bi smio rušiti, kako je to najavio gradonačelnik Milan Bandić, te da se na Hipodromu ne bi smjelo graditi ništa izvan gabarita GUP-a. Gradonačelnik je nedavno u našem programu doslovno rekao da će Zagrebački velesajam sravniti sa zemljom kako bi omogućio realizaciju projekta kojeg je nazvao Zagrebačkim Manhattanom. Azra Suljić tvrdi da bi se na takvu izjavu odmah moralo očitovati Ministarstvo kulture.

- S obzirom da znamo da je Zagrebački velesajam zaštićen i kao cjelina, ali i da su zaštićeni i pojedini objekti, smatramo da bi se neka prva transformacija trebala događati na prostoru Velesajma. Unatrag pet godina je Arhitektonski fakultet s brojnim drugim suradnicima multidisciplinarno analizirao što bi se i kako trebalo transformirati, a prostor Hipodroma je prostor koji ne bi trebalo graditi, barem ne na ovakav način - istaknula je Suljić.  

Prije nego što je Grad objavio javni natječaj za projekt Grad u gradu, tvrtka Ex-development iz Dubaija objavila je poziv arhitektima da sudjeluju na natječaju za projektiranje promatračkog tornja visine do 70 metara na prostoru Hipodroma. 

- Došli smo do te informacije jednim anonimnim e-mailom koji nam je neki kolega arhitekt uputio obavještavajući nas da su neki arhitekti u Hrvatskoj dobili direktan poziv o tome da se raspisao taj natječaj. Putem Grada ili nekakvih gradskih informacija nije bilo poznato da je do toga došlo i zato smatramo da taj natječaj nije relevantan jer je suprotan propozicijama Generalnog urbanističkog plana, dodala je Suljić.   

A gradonačelnik Bandić najavio je da javni natječaj tek slijedi i da će sve odluke morati proći i Gradsku skupštinu.

- Javni poziv će biti, svi će se moći javiti. Bit će međunarodni poziv, već je upućen. One prijedloge koje usuglasim u operativnom djelokrugu i ovlasti koje imam, ići će prema Gradskoj skupštini. Ukoliko Skupština to prihvati, ići će se u realizaciju tog projekta, ukoliko ne, neće se realizirati, zaključio je gradonačelnik.      

Azra Suljić zaključila je pak da se doista i treba planirati i graditi na prostoru Zagrebačkog velesajma i Hipodroma, no da to treba biti u skladu s mišljenjem struke i pozitivnim zakonskim propisima.