Hoće li poskupjeti odvoz smeća?

Hoće li poskupjeti odvoz smeća?

. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Cijena odvoza smeća u Zagrebu mogla bi drastično porasti. U javnost je izašla radna verzija novog cjenika koji je izradio Zagrebački holding. Prema njemu građani bi u prosjeku plaćati dvostruko više cijene odvoza smeća.

Iz Zagrebačkog holdinga poručili su kako nisu točne informacije da bi u Zagrebu od travnja mogla dvostruko poskupjeti cijena odvoza miješanog komunalnog otpada. Kažu kako u ovom trenutku ne mogu govoriti o bilo kakvoj korekciji cijena niti precizirati datum stupanja na snagu cjenika koji je još uvijek u izradi.

Cjenik odvoza komunalnog otpada koji je izašao u javnost treća je verzija koja se pripremala u Zagrebačkom holdingu. Prve dvije su lani odbijene. Kako piše Jutarnji list, prosječno će zagrebačko kućanstvo u stambenoj zgradi plaćati 46 kuna više nego prije i to bez PDV-a, što je porast od 100 posto. 

Iz Holdinga je stiglo priopćenje. Demantiraju da bi ova mjera na snagu stupila u travnju i napominju da je riječ o radnoj verziji dokumenta.

- Radi se o trećem prijedlogu cjenika koji je Uprava Zagrebačkog holdinga d.o.o poslala na suglasnost u Grad Zagreb nakon stupanja na snagu Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. U ovom trenutku još uvijek ne možemo govoriti o bilo kakvoj korekciji cijene odvoza  miješanog komunalnog otpada niti precizirati datum stupanja na snagu cjenika koji je još uvijek u izradi.

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras zbog ovih je informacija zatražio stanku u Saboru. 

- Sramotno je da gradonačelnik Bandić razmišlja na taj način da najmanjim stanovima i najbrojnijim obiteljima poveća cijenu odvoza otpada za dva do tri puta. To su ljudi koji imaju najmanje novca i na godišnjoj razini bi to za njih značilo povećanje od oko 1 000 kn, što je nedopustivo.

Za komentar je upitan ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji kaže da cjenik treba odražavati realne troškove, a troškovi su, prema svemu sudeći, veći zbog novog načina prikupljanja otpada. 

- Sigurno je da su izdaci Grada Zagreba veći u odnosu na neke manje jedinice lokalne samouprave, no nisam vidio cjenike. Koliko znam ovo je neformalna informacija i nije još potvrđena od strane Čistoće, odnosno gradonačelnika Bandića.

Gradonačelnik bi i treći put mogao odbiti poskupljenje usluga Čistoće, no svakako će morati pronaći način na koji će ta gradska tvrtka održivo moći gospodariti otpadom što bi moglo rezultirati novim izdatcima u gradskom proračunu.