Hoće li u Gajnice doći azilanti?

Hoće li u Gajnice doći azilanti?

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zgradu u Gajnicama, MUP je Sporazumom dao na korištenje Baptističkoj crkvi. Tamo bi se trebali provoditi programi integracije te osigurati smještaj azilanata u našoj zemlji. O tom projektu naziva "Kuća nade u Gajnicama", na tribini su raspravljali tamošnji građani.

Prije nešto više od godinu dana, MUP je s Baptističkom crkvom Zagreb - Malešnica sklopio Sporazum o korištenju zapuštene zgrade, nekadašnje policijske postaje. Tamo bi Baptistička crkva trebala provoditi integracijske programe i aktivnosti koje se odnose na azilante u našoj zemlji. O svemu je tome, na zahtjev građana, održana tribina. Okupilo se oko 50 osoba, podjeljenih mišljenja - Naša država se nije angažirala oko toga da svojem stanovništvu pomogne, ali sada pomaže azilantima. Svakako da nemamo ništa protiv toga da ljudi dođu, ali moramo znati: "Tko nam dolazi? Zašto nam dolazi?"/ Ja gledam s pozitivne strane. Namjena je da će nešto što je bilo derutno, sada biti uređeno i bit će na korištenje za socijalne sadržaje.

Osim azilanata za koje iz MUP-a tvrde da su svi detaljno provjereni, građane je zanimalo i imali Baptistička crkva građevinsku dozvolu za uređenje spomenute zgrade, što je pak uvjetovano Sporazumom. Pastir Baptističke crkve Mihal Kreko odgovara - Prema tumačenju inspektora mi trebamo građevinsku dozvolu. Mi smo poduzeli korake za ishođenje građevinske dozvole. Čekamo odgovor; nadamo se da će u sljedećih 15 dana dokument doći.

U "Kući nade" je planiran privremeni smještaj za 8-ero ljudi, a trebali bi se provoditi i programi poput tečaja hrvatskog jezika te prilagodbe životu u Hrvatskoj. Za uređenje kuće, koju bi mogle koristiti i druge gradske udruge, do sada je, navodi Kreko, utrošeno 120 tisuća eura financirano od strane Baptističke crkve te donatora - Na gornjem katu je 5 soba. U doljnjem dijelu imamo tri velike učionice, tu će održavati programi. U pomoćnoj prostoriji koju smo dogradili, tu će biti centar za psihološku pomoć; bit će to mjesto molitve, ali isto mjesto terapije. Podrum smo namijenili za kuhinju gdje ćemo raditi hranu i onda ju distribuirati onima koji su u potrebi; to će biti u drugoj fazi jer sva sredstva koja imamo moramo investirati u uređenje.

Na kraju je na tribini odlučeno da se oformi Zbor građana i održi još jedna tribina nakon čega bi se tamošnji stanovnici trebali očitovati hoće li podržati projekt "Kuće Nade u Gajnicama".