Hoće li Zagrebu uskoro trebati stečajni upravitelj?

Hoće li Zagrebu uskoro trebati stečajni upravitelj?

Goran Stanzl/PIXSELL

SDP upozorava da je stanje gradskih financija loše uoči sjednice Gradske skupštine na kojoj će se naći prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju prošlogodišnjeg proračun, ali i točka o novom zaduživanju Grada u iznosu od 350 milijuna kuna.

Da su gradske financije u lošem stanju govori se već mjesecima, posebno nakon što je u medije izašao interni dopis u kojem pročelnica gradskog ureda za financije upozorava svoje kolege da u proračunu za ovu godinu nedostaje milijarda i 400 milijuna kuna za podmirivanje troškova i rashoda. SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić upozorava da se to događa jer se novac ne troši na projekte nego na administraciju pa se stalno moraju dizati novi krediti.

- Hoće li zaista zbog ovakve politike gradonačelnika koji konstantno zadužuje građane Grada Zagreba, umjesto gradonačelnika biti potreban stečajni upravitelj - zapitao se Mišić.

Odobrenje za novi kredit ponovno će se naći na sjednici. Riječ je o 350 milijuna kuna čija će otplata početi tek za dvije godine.

- Gradonačelnik nas sada zadužuje za sljedeći mandat, dakle nakon što završi njegov mandat tek će početi otplaćivanje. Približavamo se dugu Grada Zagreba od gotovo 2 milijarde kuna, što u gradu koji u 2018. uprihodi 5,39 milijardi kuna samo poreza i prireza, je zaista nešto neprihvatljivo.

Mišić se osvrnuo i na sljemensku žičaru, veliki projekt vrijedan pola milijarde kuna, za koji mnogi još ne znaju kako će se financirati.

- Od ovog novog kredita samo 23 milijuna kuna je namijenjeo za financiranje i izgradnju sljemenske žičare, dakle možemo očekivati da će se putem ZET-a dići još jedan kredit kojim će se zadužiti građani.

Iako u prijedlogu zaključka piše da će se novi kredit koristiti za gradnju objekata i uređenje komunalne infrastrukture detalje ćemo doznati u utorak za kada je zakazana sjednica Gradske skupštine.