Hrvatska ispod europskog prosjeka u obrazovanju

Hrvatska ispod europskog prosjeka u obrazovanju

Davor Javorovic/PIXSELL

Prema istraživanju koje mjeri rezultate postignute u obrazovanju 15-godišnjih učenika, Hrvatska je i dalje znatno ispod prosjeka EU -a. Objavila je to Europska komisija u svojem Monitoru obrazovanja i osposobljavanja.

Čak 33 posto 15-godišnjih učenika imalo je loše rezultate u matematici, dok je prosjek u Uniji 22 posto.

U čitalačkoj pismenosti loše rezultate imalo je 22 posto učenika, a europski je prosjek oko 19 posto. U prirodoslovlju naša djeca s 18 posto loših rezultata blizu su europskog prosjeka.

U Hrvatskoj je znatno manje djece koja u ranom djetinjstvu sudjeluju u obrazovnim programima. Zaostajemo i u cjeloživotnom obrazovanju. Podaci pokazuju da moramo provesti i reorganizaciju strukovnog obrazovanja kako bi se bolje uskladilo s potrebama tržišta rada.

U jednom je području Hrvatska znatno bolja od europskog prosjeka i već sada itekako nadmašuje zadani cilj za 2020. godinu.

Postotak učenika i studenata između 18 i 24 godine koji prerano, prije završetka školovanja, napuštaju škole bio je 4 posto, a u Europskoj uniji čak 12 posto.

Povjerenica za obrazovanje i kulturu Androulla Vassiliou ističe da su podaci koje donosi Monitor "neprocjenjivi, jer omogućuju zemljama članicama da se međusobno uspoređuju i potiču odgovorne da učinkovito investiraju u modernizaciju obrazovnog sustava kako bi se poboljšali njegova kvaliteta i rezultati".