Hrvatska liga protiv raka prigodno obilježila Svjetski dan bolesnika

Hrvatska liga protiv raka prigodno  obilježila  Svjetski dan bolesnika

Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska liga protiv raka i Zajednica pacijenata oboljelih od raka u palači Dverce danas su prigodnim programom obilježili 25. obljetnicu Svjetskog dana bolesnika kojeg je proglasio Sv. Ivan Pavao II.

50 onkoloških pacijenata koji se uspješno nose sa svojom dijagnozom u palači Dverce još jednom su imali priliku dobiti podršku uz koju nikada dok je obitelji , liječnika i sve bolje znanosti neće biti sami. Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga.
- Kad govorimo o zločudnim bolestima primarno su tu prozvani onkološki pacijenti. Njih je podosta puno u svim zemljama svijeta pa i u Hrvatskoj. Zločudne bolesti su druge na ljestvici bolesti. Kardiovaskularne , srčano-žilne su po statistici na 1. mjestu. U Hrvatskoj svake godine nažalost, oboli oko 25 000 osoba a umre do 14 000. Svake godine tako nestaje grad veličine Rovinja-

U drugom dijelu programa, uz buran pljesak za budući rad instituta Ruđer Bošković predana je donacija od 127 tisuća kuna koja se sakupila nakon što je 10 000 osoba velikog srca nastupilo na 19. izdanju Tery Foksa.
Borba protiv tumora daleko je od svog kraja. Istraživanja kako nastaje tumor i kako dolazi do malignih transformacija u stanici grabe krupnim koracima i već sutra onkološkim pacijentima osim psihološke pomoći moći će se kvalitetnije pomoći da njihova dijagnoza bude pod kontrolom.