HZZO od 1. rujna uvodi e-karton

HZZO od 1. rujna uvodi e-karton

Duško Jaramaz/PIXSELL

E-karton, pametne kartice s podacima o pacijentu, bit će puštene u probni rad od sljedećeg mjeseca, rekao je ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić te najavio punu informatizaciju zdravstvenog sustava u idućih godinu dana kakvu nema nijedna druga zemlja u Europi.

Sve bolnice informatički će biti povezane s HZZO-om, uvest će se centralni kalendar naručivanja, kojim će se izbjeći sadašnja mogućnost dupliranja narudžbi jer će one biti vezane uz OIB pacijenta.

U HZZO-u izrađuju internetski portal na kojemu će svaki osiguranik, doktor primarne zdravstvene zaštite i bolnički liječnik imati uvid u liste čekanja i provesti narudžbu putem aplikacije. Plan je da novi sustav u punoj formi zaživi za 6 do 12 mjeseci.

Osim e-kartona, postupno će biti pušteni u rad i mobilna aplikacija za naručivanje, e-uputnice, e-nalazi i e-fakture. "Kada zaokružimo cjelinu, među prvima u Europi imat ćemo jedan tako informatiziran zdravstveni sustav. Mislim da ga sada u takvom opsegu nema nitko", istaknuo je ravnatelj HZZO-a. Pacijente starije dobi, koji se ne služe internetom, naručivat će doktori primarne zdravstvene zaštite ili mlađi članovi obitelji.

 Istaknuo je i da će HZZO na jesen nastaviti provoditi analizu poslovanja bolnica, koje su u prvih šest mjeseci ove godine napravile 270 milijuna kuna novih dugova.

"U prvih pet mjeseci ove godine imali smo porast dospjelih dugova bolnica za 50-ak milijuna kuna, no u lipnju, kao posljedica raznih aktivnosti, taj je trend zaustavljen", rekao je Dorčić te najavio  nastavak  racionalizacije poslovanja bolnica.

Najavio je i oštriju kontrolu bolovanja i potrošnje lijekova na recept, čija je potrošnja u stalnom porastu.