"I dok Zagreb tapka u mjestu s gradonačelnikom, svijet se razvija"

"I dok Zagreb tapka u mjestu s gradonačelnikom, svijet se razvija"

Marin Tironi/PIXSELL

U jeku odličnih Dinamovih rezultata postavlja se pitanje obnove stadiona u Maksimiru. I dok gradonačelnik Bandić najavljuje da će ga urediti kako "Modri" žele, gradski ga je zastupnik SDP-a Matej Mišić prozvao je zbog neispunjenih obećanja vezanih za maksimirski stadion.

Od 2001., kada je gradonačelnik Milan Bandić prvi puta obećao uređenje stadiona u Maksimiru, pitanje obnove još nije riješeno, upozorio SDP-ov Matej Mišić.

Kaže da je do sada u Dinamov stadion utrošeno 800 milijuna kuna - Na žalost maksimirski stadion danas, ne samo što predstavlja jedno ruglo te nije primjeren za 2019. i drugu reprezentaciju svijeta kao ni za klub koji igra Ligu prvaka, postao je opasan. Sjetit ćemo se utakmice između Hrvatske i Azerbajdžana u ožujku kada su određeni betonski blokovi ispadali, pa time stadion predstavlja opasnost za građane.

"I dok Zagreb tapka u mjestu s gradonačelnikom Bandićem, svijet se razvija", slikovit je Mišić. Navodi dva primjera, za njega, odgovornog upravljanja imovinom - Jedan je primjer Budimpešta. Nedavno je Dinamo igrao protiv Ferencvaroša, ali i reprezentacija prije nekoliko mjeseci, na "Groupama areni"; 23 700 gledatelja, ukupan trošak je bio 40 milijuna eura izgradnje od početka do kraja, dakle, tri puta manje nego što je do sada uloženo u Maksimir. Drugi primjer je stadion sličnog kapaciteta u Mainzu; 34 000 gledatelja i 60 milijuna eura, duplo jeftinije nego što je uloženo u Maksimir.   

Mišić je podsjetio i na gradonačelnikovu želju od prije nekoliko mjeseci da se natkriju sjeverna i zapadna tribina za 280 milijuna kuna, istaknuvši - Za taj iznos su Mađari uspjeli izgraditi cijeli novi stadion, a Milan Bandić je za te novce htio natkriti samo dvije tribine. 

SDP-ovac navodi da se protive izgradnji Nacionalnog stadiona jer smatraju da ne postoji potreba da bi se u gradu gradila dva različita stadiona kapaciteta za više od 30 000 gledatelja.

Mišić, stoga, zaključuje da su maksimirskom stadionu preostale dvije opcije: obnova za razuman novac ili potpuno rušenje i izgradnja novog stadiona.

S druge strane, gradonačelnik je jučer najavio uređenje, ne samog stadiona, već i cijelog kompleksa na Sveticama - Projekt uređenja Svetica sa podzemnim tunelom za maksimirsku šumu, mora sadržavati: bazen koji je već napravljen, stadion po želji Dinama i atletsku stazu po želji atletičara - istaknuo je Bandić

Mišić nije optimističan da će se ovaj projekt ostvariti jer, kaže, da gradonačelnik u vezi Svetica puno najavljuje, a malo realizira.