I zagrebačka križanja trebala bi dobiti "žuti box"

I zagrebačka križanja trebala bi dobiti "žuti box"

Filip Kos/PIXSELL

Žuti kvadrat, žuta površina ili žuti "box" horizontalna je signalizacija koja bi trebala vozačima skrenuti pozornost na bolju procjenu prilikom ulaska u križanje te ih psihološki upozoriti da se predugo u njemu ne zadržavaju.

Na našim prometnicama uskoro će možda osvanuti potpuno novi znak horizontalne signalizacije. Naime, Grad je od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zatražio promjenu pravilnika o prometnoj signalizaciji kako bi se u nju uvrstio takozvani žuti kvadrat.

U Velikoj Britaniji, na Malti, u Portugalu te nekim njemačkim gradovima ovakva vrsta signalizacije postoji, rekao je savjetnik gradonačelnika Mate Kraljević te dodao kako Gradu nije cilj puniti blagajnu kaznama već na sljedeći način rasteretiti križanja. Kako se ne bi napravio još dodatni nered i gužva, umjesto policajca, na križanju će bit postavljene kamere kojima će se nadzirati križanja. 

Prema Zakonu o sigurnosti prometa čl. 62 prekršitelji bi trebali biti kažnjeni iznosom od 1.000 kuna, no u prošloj godini za takvu vrstu prekršaja nije raspisana nijedna kazna. Imitacija žutog kvadrata postoji u Španskom, no čini se kako ga vozači baš i ne doživljavaju. Ukoliko resorno Ministarstvo prihvati prijedlog, ostaje vidjeti kako će vozači reagirati na horizontalnu novost u prometu s obzirom da imitaciju mnogi ni ne primjećuju.