Inicijativa Brezovica budućnosti

Inicijativa Brezovica budućnosti

građanska inicijativa Brezovica

Prosvjed protiv kompostane bio je jedan korak za građane Brezovice koji nastavljaju borbu za bolji život u svom kvartu. To su potvrdile i gošće naše emisije Gradska posla Nikolina Frklić i Marina Puljanić Smoljan.

Marina Puljanić Smoljan je rekla – Živim ovdje 41 godinu i bitnije promjene u Brezovici nisu se dogodile, osim propadanja dvorca. Nemamo ni dom zdravlja. - To je područje u kojem još uvijek nedostaje osnovna infrastruktura poput vode, plina ili kanalizacije. S razlogom neki govore da je to najzapušteniji zagrebački kvart. Želeći promjenu, troje mladih arhitekata pripremilo je kompletan arhitektonski projekt razvoja Brezovice.

Suradnici su bili arhitektica Ines Balić sa Sveučilišta u Zagrebu, Isidora Đurakić, dobitnica prestižne RIBA nagrade (“The Royal Institute of British Architecture”) i Sean Wilson, nagrađivani arhitekt koji radi u Italiji.

Brezovica budućnosti je plan koji bi se trebao odviti na 4 područja. Lošu prometnu povezanost riješilo bi uspostavljanje nove tramvajske linije do Srednjaka, preko Jaruna, koja bi bila u dužini oko 5-6 kilometara.

Važan dio plana je i most, ali i premještanje Hipodroma. Dvorac - simbol Brezovice bi rekonstruirali. Napravili bi i sportsko-rekreacijski centar s bazenima te edukativni centar koji bi uz vrtiće i školu imao i DVD.

Može li Brezovica budućnosti zaživjeti, doznajte ove subote. Detaljno će predstaviti svoj plan sugrađanima u 17.30 sati u zgradi nogometnog kluba pokraj igrališta.