Inspekcija ponovno u Gradskoj upravi

Inspekcija ponovno u Gradskoj upravi

Patrik Macek/PIXSELL

Inspektori Ministarstva financija od danas kreću u nadzor svih ministarstava državnih institucija, agencija, tijela i tvrtki, ali i šest velikih gradova.

Inspektori Sektora za financijski nadzor provjeravat će plaćaju li institucije u zakonskom roku od 30, odnosno 60 dana, svoje obveze prema dobavljačima. U Ministarstvu financija tvrde kako je cilj ove akcije pokazati da za državu u nadziranju poštivanja zakona nema velikih i malih te da žele utvrditi poštuje li država svoje obveze.

Posebno će analizirati poslovanje grada Zagreba. Naime smatraju da grad Zagreb duguje oko 400 milijuna kuna. No u Gradu tvrde kako izvršavaju sve svoje obveze na vrijeme. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić istaknuo je "U poslovnim knjigama grada Zagreba ne postoji niti jedna lipa dospjele obveze. Grad Zagreb nikome ništa dužan nije. Naprotiv, grad Zagreb potražuje od države tj. od Ministarstva financija 350 milijuna kuna decentralizirane funkcije."

Osim Zagreba, inspektori će provjeravati i Split, Osijek, Varaždin, Zadar i Rijeku. Za provjeru je zaduženo oko 100 inspektora ministarstva, a akcija će trajati do kraja mjeseca. Upravo neplaćanje od strane državnih institucija u zakonski propisanim rokovima jedan je od generatora rasta dugova. Mnogi privatni poduzetnici koji posluju s državnim institucijama se žale da im država na vrijeme ne plaća isporučene usluge i na taj način direktno ugrožavaju privatni sektor.