Instalacija projekta "Budi Aut" otvorena na ulazu u Maksimir

Instalacija projekta "Budi Aut" otvorena na ulazu u Maksimir

Igor Kralj/PIXSELL

Projektom Budi AUT za cilj ima postavljenje Instalacije kojom se tehnički i sadržajno simulira sličan doživljaj podražaja iz okoline na osobu s autizmom. Na taj način nastoji se podići senzibilitet šire javnosti i osvijestiti potrebe osoba s poremećajima iz spektra autizma.

Parku Maksimir, pored glavnoga ulaza Maksimirskog perivoja, gradonačelnik Milan Bandić aktivno je sudjelovao u aktivnostima unutar Instalacije projekta "Budi AUT" u organizaciji Udruge za autizam Zagreb.

Naime, gradonačelnik je osobno prošao kroz instalaciju kako bi donekle osjetio kako osobe s autizmom doživljavaju zvučne, svjetlosne i osjetilne podražaje.

- Nisam osjetio da imam poremćaj ali sam osjetio čokoladu koja je slana - rekao je Bandić

Projekt "Budi AUT" je instalacija nastala u suradnji sa studentima Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji su cijelu instalaciju postavili volonterski.

Igor Ružičić iz udruge upozorio je da ljudi često krivo reagiraju u situacijama kada su u blizini djece koja imaju autistični napad krivo zaključujući da je riječ o razmaženosti.

- Ideja instalacije je upravo u tome da se u ovo vrijeme Adventa kad smo svi stalno pod nekim podražajima, auti trube, muzika svira, petarde se bacaju...to je nešto što mi odradimo s jednim uzdahom, a osobe s autizmom to može izbaciti iz takta čak i dugotrajno -

Postavljanjem instalacije koja tehnički i sadržajno simulira sličan doživljaj podražaja iz okoline na osobu s autizmom te stvaranjem virtualne situacije u kojoj su svi uobičajeni vanjski podražaji višestruko pojačani, posjetitelju – običnom čovjeku pruža se prilika da “uđe u cipele” osobe s autizmom i doživi i osjeti što to znači.

Projekt "Budi Aut" u Maksimiru će biti do 6. siječnja, a onda kreće na prezentaciju diljem Hrvatske.