Iz Grada priznali grešku: "Imućnim građanima nismo smjeli otpisati dugove"

Iz Grada priznali grešku: "Imućnim građanima nismo smjeli otpisati dugove"

Goran Stanzl/PIXSELL

Na medijske napise da su se među blokiranim građanima kojima je Zagrebački holding otpisao dugove našli i poznati milijunaši, uprava Holdinga promptno je sazvala konferenciju za medije. Istaknuli su kako je došlo do greške, te pozvali osobe koje ne zaslužuju otpis dugova da ga što prije plate.

Zoran Burić, Dino Drpić, Zdravko Mamić - samo su neka od imena koja su se našla na medijskom popisu onih kojima je Holding automatski otpisao dugove za režije do 10 tisuća kuna. Iako je gradonačelnik prije 2 mjeseca rekao kako će staviti veto na otpis dugova imućnim građanima, to se, čini se, nije dogodilo. Pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić rekla je kako se radi o medijskoj hajki na dobre odluke Grada, no priznala je kako im je slučajno promaknulo neke osobe maknuti s liste. - Meni je žao što se nama u našim operativnim ciklusima dogodilo da nam je netko promaknuo. Naravno, to je naš interni problem kojeg ćemo sanirati na svoj načinn. No suština svega nisu tri milijunaša. Suština svega su 324 tisuće blokiranih građana, od čega je možda 50 ili 20 onakvih milijunaša. Mislim da je to ipak zanemarivo u odnosu na ono što smo postigli. Da smo uveli dohodovni imovinski cenzus, vjerojatno ne bismo imali više od sto ljudi u obradi.

Direktorica Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban istaknula je da je provođenje zakona o automatskom otpisu dugova urodilo plodom te je tako otpisano više od 13 milijuna kuna. - Čak ni onaj koji je donosio ovaj zakon nije namjeravao da će se on odnositi na imućne građane. Pozivam ih da svoj dug podmire i na taj način će prestati provedba ovrhe nad njima.

Stojić Deban poziva imućne građane s liste da svoje dugove podmire što prije, a one koji ga ne podmire maknut će se s liste za otpis dugova.