Izabrana najuzornija seoska žena Zagrebačke županije

Izabrana najuzornija seoska žena Zagrebačke županije

Igor Kralj/PIXSELL

Najuzornije seoske žene Zagrebačke županije - Marinu Dobošić i njene dvije pratilje, Marijanu Prevarek i Snježanu Klanfar, ugosio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Cilj projekta je pomoći obiteljskom gospodarstvu.

Organiziranje županijskih izbora za najuzornije seoske žene započela je 2000. godine Zagrebačka županija, a kasnije se izbor proširio i na državnu razinu. Projekt je započeo s namjerom da se pomogne obiteljskim gospodarstvima te da se istakne vrijednost seoske žene i njezinog rada.

Taj njihov trud, rad i doprinos ukupnosti u lokalnoj zajednici nije dovoljno primijećen pa smo mislili da ćemo tim projektom to prezentirati i dići na jednu višu razinu, odnosno dati značaj najuzornijim seoskim ženama kakav one i zaslužuju, rekao je župan zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Marina Dobošić iz Žabnice, koja je osim prvog mjesta u Zagrebačkoj županiji osvojila i mjesto prve pratilje na razini države, rekla je kako je sretna zbog pobjede na izboru jer je konkurencija bila velika. Samim time promoviram i svoj rad, OPG i svoju obitelj. Sve su žene uzorne i čast mi je što sam ja ipak najuzornija. Bavimo se uzgojem buče, u početku smo krenuli s većom količinom za izvoz koštica, kasnije smo napravili uljaru te se sad bavimo i samom proizvodnjom. Na tržištu jako dobro stojimo jer smo držali do kvalitete. U početku je bilo dosta teško, ali s vremenom se isplatilo i sada od toga živimo.

Kvalitete koje se pri izboru posebno vrednuju su poduzetništvo, proizvodnja i društvena angažiranost seoskih žena, te briga za obitelj i unaprijeđenje seoskog života.