Izložba "Ivan Kožarić u ŠPUD-u - 75 godina poslije"

Izložba "Ivan Kožarić u ŠPUD-u - 75 godina poslije"

Slavko Midžor/PIXSELL

Izložba "Ivan Kožarić u ŠPUD-u - 75 godina poslije" otvara se u srijedu, 16. studenoga u Salonu Izidor Kršnjavi u zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD), a publici će predstaviti izbor Kožarićevih najranijih crteža i skulptura, ali i recentnih umjetnikovih ostvarenja.

Ovom izložbom Udruga bivših učenika ŠPUD-a, u suradnji sa ŠPUD-om i Muzejom suvremene umjetnosti, obilježava 75 godina od završetka školovanja u tadašnjoj Državnoj obrtnoj školi jednoga od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika, najavili su iz Udruge bivših učenika ŠPUD-a.

Ivan Kožarić, koji je ove godine navršio 95 godina, tu je školu pohađao od 1939. do 1941. Izložba će obuhvatiti izbor njegovih najranijih crteža i skulptura, iz vremena djetinjstva i rane mladosti - od crteža iz osnovne škole do priprema za Akademiju likovnih umjetnosti, među kojima su i djela koja do sada nikad nisu bila izlagana. Osim najranijih radova, na izložbi će biti predstavljen izbor iz Kožarićevih recentnih ostvarenja.

Ususret projektu, u svibnju ove godine u sklopu projekta "U krugu Škole - zeleni val/Trg anonimnog umjetnika", grupa ABS održala je radionice s učenicima ŠPUD-a i studentima ALU-a na temu Kožarićeve skulpture "Prizemljeno sunce".

Kako se ističe u najavi, ovom izložbom Kožarićevih djela u Salonu Izidor Kršnjavi želi se uspostaviti kontakt između umjetnika i publike na nekoliko razina. Jedna je razina približiti stvaralaštvo nekadašnjega đaka Škole sadašnjim generacijama ŠPUD-ovaca te upoznati učenike s metodama i umjetničkim postupcima u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, a druga je razina upoznati širu javnost s procesima obrazovanja u području umjetnosti.

Za vrijeme postava izložbe učenici će sudjelovati u obnovi modela skulpture "Hodač", za njih će se organizirati vodstva kroz izložbu, razgovori i diskusije, a predavanje će održati voditeljica Atelijera Kožarić u Muzeju suvremenu umjetnosti, kustosica Radmila Iva Janković.

Izložba je otvorena do 2. prosinca.