Izložba Rovinj Photodays u MUO

Izložba Rovinj Photodays u MUO

Sanjin Strukic/PIXSELL

Izložba fotografija finalista i pobjednika natječaja festivala fotografije Rovinj Photodays otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt, u čijoj će se Zbirci novije fotografije ubuduće čuvati nagrađeni radovi.

Finalisti su nakon dva kruga žiriranja izabrani između 450 autora iz trideset zemalja, koji su na natječaj prijavili 8 500 fotografija. Glavni selektor bio je teoretičar i umjetnički fotograf David Bate, suzivši izbor na po pet finalista u sedam kategorija - arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept, u kojima su i dodijeljene nagrade.

Na izložbi u MUO predstavljen je njegov konačni izbor, s posebnim naglaskom na pobjednike među kojima je troje Talijana, te po jedan fotograf iz Makedonije, Srbije, Slovenije i Argentine. Ove je godine prvi put dodijeljen Grand Prix, koji je osvojio Rodrigo Illescas u kategoriji portreta. Zahvaljujući tome taj će argentinski fotograf na idućem festivalu imati samostalnu izložbu, uz prateću publikaciju.

Među finalistima je i četvero hrvatskih autora, Ino Zeljak u kategorijama portreta i umjetničkog koncepta, Zvonimir Tanocki i Tjaša Kalkan u kategoriji pejzaža, te Bojan Mrđenović u kategoriji arhitekture.

Tom izložbom Muzej za umjetnost i obrt nastavlja kontinuitet bavljenja fotografijom koji traje još od osnutka zbirke 1939. godine, no suradnjom s rovinjskim festivalom dobiva i novu dimenziju jer nagrađeni radovi ostaju u fundusu Muzeja, što je osobito važno jer naša sredina još nije prepoznala fotografiju pa jedva možemo dobiti novac za njihov otkup, rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a.

Direktor Rovinj Photodaysa Denis Redić zadovoljan je što je festival animirao cjelokupnu fotografsku zajednicu organizirajući nizi referentnih izložbi i radionica. "Cilj nam je stvoriti kvalitetnu i zdravu platformu za razvoj suvremene fotografske scene", istaknuo je.

Po riječima Ive Prosoli, koja je s Dunjom Nekić kustosica izložbe i autorica likovnog postava, glavna karakteristika festivala njegova je otvorenost svima, profesionalcima, studentima i amaterima, ali i to što su fotografije grupirane u tradicionalne kategorije. Upravo spajanjem tih kategorija i svojom otvorenošću festival uspjeva dobiti raznolikost gledanja čemu težimo, napomenula je.

Festival Rovinj Photodays održao se 8. i 9. svibnja u tom istarstkom gradu, s nizom radionica i izložbi, među kojima se ističu "Remek djela povijesti fotografije", te izložbe legendarnog francuskog fotografa Roberta Doisneaua s njegovim radovima promatranja Gioconde i "Hrvatska novinska fotografija 2014".

Dosad se održalo osam rovinjskih i šest zagrebačkih izložbi nagrađenih radova, a aktualna izložba u MUO bit će otvorena do 20. rujna, nakon čega bi postav trebao bi predstavljen i drugdje. Natječaj za iduće izdanje festivala bit će raspisan 1. prosinca.