Jakuševčani protiv samoborskog smeća

Jakuševčani protiv samoborskog smeća

Petar Glebov/PIXSELL

Na sjednici Gradske skupštine u ponedjeljak bi trebao biti potvrđen ugovor između Zagreba i Samobora o zbrinjavanju samoborskog komunalnog otpada. Ta je odluka digla na noge Jakuševčane koji su odlagalištu najbliži jer se zadnjih mjeseci s odlagališta i kompostane širi smrad po cijelom Novom Zagrebu.

S obzirom na to da odlagalište ionako nema dozvole, Jakuševčani ne vide razlog da se i 12-tu godinu zaredom zbrinjava samoborski otpad, što je u početku trebala biti jednogodišnja mjera.

Predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec Ratko Bedeković pojašnjava namjere Jakuševčana: "Dogradonačelnici sam uputio pismo u kojem sam zatražio uime mještana da se točka 19. sjednice Gradske skupštine povuče s dnevnoga reda, bez nekih velikih govorancija i da Grad Zagreb više ne sklapa ugovor s gradom Samoborom. Prošle smo godine također uputili jedno priopćenje koje su dobili svi gradski zastupnici, u kojem smo i tada tražili da se ugovor ne produžuje. Na žalost, skupštinska većina je tada izglasala odluku, a predsjednik skupštine Darinko Kosor je neposredno prije izglasavanja izašao za govornicu i rekao - sada ću biti za, a iduće godine ću biti protiv. Živi bili pa vidjeli! Prošla je ta godina dana pa očekujem od predsjednika Skupštine da poštuje svoju lani izrečenu rečenicu."

Jakuševčani prijete i blokadom odlagališta prije Božića ako se njihov prijedlog ne prihvati.