Jedinstvena lista čekanja za domove umirovljenika?

Jedinstvena lista čekanja za domove umirovljenika?

Nikola Cutuk/PIXSELL

Jedinstvena lista čekanja za primanje u gradske domove za starije osobe ne može se uvesti jer svaki Dom ima svojstvo pravne osobe, kažu iz Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. No, time nije bio zadovoljan skupštinski Odbor za predstavke i pritužbe i traži promjene.

Spomenute liste ne mogu se uvesti jer svaki Dom ima svojstvo pravne osobe, stoji u odgovoru Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. U jedanaest gradskih domova korisnici se primanju po redoslijedu prijema i otpustu korisnika, o čemu odlučuje Komisija koju imenuje Upravno vijeće, pojasnio je predsjednik Odbora za predstavke i pritužbe Dan Špicer i dodao: "Svaki dom za starije osobe ima svoju listu kandidata za smještaj, ovisno o vrsti smještaja i opsegu usluge, te nije moguće, kako tvrde u uredu, raditi jedinstvenu listu za svih jedanaest gradskih domova."

S obzirom na to da Grad mora dodatno štediti u proračunu, jedinstvena lista bila bi zapravo pozitivno rješenje, istaknuo je Milivoj Špika iz BUZ-a: "Da se svi domovi objedine u jednu ustanovu s jednim ravnateljem, s jednim upravnim vijećem - to  bi značilo uštedu plaća za 10 ravnatelja i pedesetak članova Upravnog vijeća. Imali bi, u tom slučaju, jednu listu i ne bi bilo nikakvih problema!"

Ako nisu moguće takve promjene, neovisni zastupnik Vladimir Ferdelji istaknuo je kako bi Odbor za predstavke i pritužbe trebao pokrenuti promjene statuta u domovima umirovljenika: "Ako ne možemo napraviti jedan dom, a oni će vjerojatno navesti puno argumenata zašto se ne to može, trebali bismo zahtijevati da se statuti promjene u tom smjeru da se, ustvari, moraju napraviti zajedničke liste. Svaki bi dom bio dužan sudjelovati u zajedničkoj listi jer se time, prije svega, izbjegava manipulacija s čekanjima na mjesto u domovima itd."

Prijedlog Odbora za predstavke i pritužbe o jedinstvenoj listi za prijam u domove umirovljenika proslijedit će se nadležnom tijelu.