Jednaki kriteriji za sve vrtiće

Jednaki kriteriji za sve vrtiće

Luka Stanzl/PIXSELL

Roditelji djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće mogu odahnuti. Na sastanku gradonačelnika Bandića i predstavnika vrtića dogovoreno je da će svi vrtići u gradu, bilo gradski, privatni ili vjerski, poslovati po istim kriterijima sufinanciranja.

Dogovor je postignut nakon višednevnih pregovora i neizvjesnosti. Na sastanku je zaključeno da je postojeći model kojim Grad sufinancira predškolske ustanove najbolji u Hrvatskoj, te da će se svih 122 vrtića standardizirano pratiti pod jednakim uvjetima. Sandra Pokos iz Udruge osnivača i ravnatelja privatnih vrtića Grada Zagreba kaže kako prijedlog, koji je ograničavao i umanjivao subvenciju ako dijete dulje izostane, što bi se roditelju moralo dodatno naplatiti, nije prošao.

Podsjetimo, buru je izazvao prijedlog Gradskog ureda za obrazovanje u kojem je bila najavljena promjena načina sufinanciranja privatnih i vjerskih vrtića. Na noge su se digli osnivači i ravnatelji ovih ustanova, ali i roditelji oko 4000 zagrebačke djece, kada su čuli da će plaćati znatno veće iznose mjesečno, i to u slučaju kada im dijete u vrtiću provede manje vremena. Ovoje bilo sasvim logično za resornog pročelnika Ivicu Lovrića koji je prije spomenutog sastanka u programu Radio Sljemena izjavio: Logično je ako dijete nije puni mjesec u vrtiću da ne možete isplaćivati punu subvenciju.

Predstavnici vrtića su onda upitali tko će platiti njihove fiksne troškove, poput režija i plaća zaposlenika. Ako neće grad, vrlo brzo se ispotavilo da će onda roditelji. Socijalna osjetljivost probudila se stoga kod gradonačelnika Bandića. Nije ni trebalo do toga doći. Malo su se zaigrali moje kolege u uredu. Danas smo na sastanku sa svim ravnateljima privatnih i vjerskih vrtića to dogovorili i sve će biti kako Bog zapovijeda. U konačnici sugrađani mogu mirno spavati.

Dodajmo za kraj da je možda, osim socijalne osjetljivosti, ovako brzoj promjeni stava pridonijelo još nešto važnije, kao primjerice najava HSLS-a da odluku na sjednici neće podržati. Danas su počeli pripremati amandman. S obzirom na to da je gradski HSLS potreban da bi se stvorila većina u Skupštini za izglasavanje proračuna, gradonačelnik je očito morao hitro presuditi u korist roditelja.