Još 19 dana do početka Europskih sveučilišnih igara.

Još 19 dana do početka  Europskih sveučilišnih igara.

Marko Prpić/PIXSELL

Hrvatska će od 12. do 25. srpnja u Zagrebu i Rijeci organizirati najveći multi-sportski događaj od svoje neovisnosti - Europske sveučilišne igre do čijeg je početka ostalo još 19 dana. Prve sudionike trećih po redu studentskih igara očekujemo u Rijeci i Zagrebu već za 15 dana.

Zahvaljujući organizaciji u kojoj je trenutno uključeno više od 7000 osoba od kojih je i 2000 volontera možemo već sada reći da smo osigurali sve da se natjecanja u 21 sportu te natjecanja u plivanju i stolnom tenisu za studente s invaliditetom proteku u najboljem redu", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora ESI Zrinko Čustonja izrazivši nadu da će Igre podignuti razinu kvalitete studentskog sporta u Hrvatskoj.


Čustonja je podsjetio da je Zagreb prije 29 godina bio domaćin Univerzijadi, za potrebe koje su izgrađeni i obnovljeni brojni objekti, a Europske sveučilišne su izvrsna prigoda za ponavljanje takve prakse. Pritom se u prvom planu misli na studentske smještajne kapacitete, odnosno studentska naselja "Stjepan Radić" i "Cvjetno naselje" u Zagrebu, koja su potpuno renovirana te novi studentski dom na kampusu "Trsat" u Rijeci koji su obnovljeni i izgrađeni najviše od sredstava iz EU fondova. 

Sada znamo da će na Europskim studentskim igrana nastupiti 4781 studenata sportaša, a kada se tome pridodaju i njihovi treneri i druge službene osobe taj broj se penje na 5786 osoba koje dolaze sa 403 sveučilišta iz 41 europske zemlje, kazala je sportska direktorica ESI Danira Bilić.  

Po riječima bivše najbolje košarkašice Europe daleko najviše sudionika imat će Hrvatska koju će predstavljati 750 natjecatelja iz 16 sveučilišta i visokih učilišta. Od europskih zemalja najviše sportaša, 410 dolaze iz Velike Britanije, 400 iz Njemačke, 330 iz Francuske, 320 iz Portugala, 280 iz Turske, 230 iz Španjolske, 200 iz Slovenije..., ali nam stiže i 48 sportaša iz Izraela, dvoje sportaša iz Islanda koji će se natjecati u taekvondou te tri plivača s Malte, rekla je Bilić. 

Zrinko Čustonja kazao je kako će posebno dojmiva biti ceremonija otvaranja igara koju će 13. srpnja u 21 sat na stadionu Mladosti na Savi režirati Krešimir Dolenčić i za koju će ulaz biti slobodan, te da će najviše studenata čak 4000 biti smješteno u studentskom domu "Stjepan Radić" te 800 u Kampusu u Rijeci.