"Još ćemo provjeriti je li sve napravljeno po zakonu"

"Još ćemo provjeriti je li sve napravljeno po zakonu"

Jurica Galoic/PIXSELL

Pretposljednji je dan javne rasprave o Generalnom urbanističkom planu Grada Zagreba, a Zagrepčani uz pomoć nekoliko građanskih inicijativa masovno pišu primjedbe. Samo jučer na Trešnjevci prikupljeno je više od tisuću primjedbi i komentara na GUP.

Istovemeno,  gradonačelnik Milan Bandić odbacuje prozivke da ignorira struku i građane. 

- Demokracija je. Ja sam gospodin gradonačelnik i polažem račun građanima, vodim računa o zakonitosti i proceduri. I to poštujem, a Skupština će prihvatiti GUP ili neće. A moj je prijedlog da to promijene u skladu s procedurom -  kazao je Bandić na konferenciji za novinare.

Dodao je i da prozivke da je javna rasprava otvorena u ljeto kada nema ljudi "ne pije vodu", jer je prije dvije godine na javnoj tribini sudjelovalo 90 ljudi, a u Skupštini prije tri dana 150 ljudi, "stoga to nije točno".

Pozvao je one koji ga optužuju da pogoduje određenim interesima oko GUP-a da kažu kome pogoduje.

- Neka kažu kome pogodujem, zna se gdje je adresa. Što bih ja trebao o tome razmišljati. Ja sam prisegnuo da poštujem proceduru, poslovnik i statut - kazao je.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar, koji je naložio ponovljenu javnu raspravu, zadovoljan je odazivom Zagrepčana i tvrdi da će sada sigurno doći do promjena.

- Stručne službe bi sada u Gradu Zagrebu trebale analizirati sve te prijedloge i napraviti stručnu procjenu kakav bi GUP trebao biti. Onda tek GUP ide na usvajanje u Gradsku skupštinu, ali naravno Ministarstvo ga mora provjeriti da li je sve zakonski učinjeno kao što Zakon kaže - rekao je Štromar.