Još jedan slab potres u zagrebačkoj okolici

Još jedan slab potres u zagrebačkoj okolici

Zarko Basic/PIXSELL

Kako doznajemo iz Seizmološke službe, u 13 sati i 17 minuta dogodio se vrlo slab potres, magnitude 1,8 po Richteru s epicentrom u Bistri.

Isto područje zatreslo je već desetak slabijih potresa u protekla dva dana te tri koja su bile magnitude od 2.5 do 3 stupnja po Richteru. Vlado Kuk iz Seizmološke službe kaže da se radi o razdoblju pojačane seizmičke aktivnosti na jednom području gdje su potresi česti, ali nema razloga za posebnu uznemirenost.

Potresi koji zadnjih dana pogađaju područja u okolici Zaprešića, a mogli su se osjetiti i u zapadnom dijelu Zagreba, spadaju u grupu slabijih potresa i nisu ništa neuobičajeno, kažu u seizmološkoj službi na PMF-u.

 

Samo u prva dvadeset četiri sata od potresa koji je u ponedjeljak oko ponoći zatresao područje Jablanovca dogodilo se još 14 potresa, kaže mr. Ivica Sović. Ovoliki broj potresa na tom mjestu ne treba izazivat nekakvu silnu brigu jer mi punimo naš katalog potresa s preko sedam tisuća potresa godišnje koji se dogode na području Hrvatske, ne isključivo u Zagrebu. Za sada ništa ne ukazuje na nekakvu neuobičajenu aktivnost.

Tako objašnjava i da je izjava njegovog kolege seizmologa da će Zagreb pogoditi potres od 6 i pol po Rihteru, ali ne zna se kada i gdje, u novinskim napisima krivo interpretirana. Radi se o tome da je kolega htio reći da se u Zagrebu dogodio potres 1880. godine koji je imao takve parametre, a ako se negdje dogodio takav potres, vjerojatnost da se ponovi na istom mjestu je dosta velika. Ali ne znamo kad. To se može dogoditi za sto godina, za dvije godine, može se dogodit za 15 000 godina, ne znamo kad. To je krivo interpretirano jer ako gledate povijest Zagreba, takav potres kakav je bio 1880. nije se dogodio nikad otkad se vode zapisi i otkad se imaju informacije o tome.

Kad su potresi u pitanju, uvijek trebamo biti zabrinuti smatra mr. Sović, ali ta se briga treba iskazati prije potresa, u smislu gradnje zgrada otpornih na potrese. Naime, mogućnost preciznog predviđanja kad će i kakav potres pogoditi određeno područje, još ne postoji.