Kako dalje s Imunološkim zavodom?

Kako dalje s Imunološkim zavodom?

Marko Prpic/PIXSELL

Zbog izostanka ulaganja i propadanja prostora u Imunološkom je zavodu krajem prošle godine proglašen stečaj i uručeni su otkazi, no Visoki je trgovački sud stečaj poništio prije tjedan dana. Kako dalje?

U epidemiji stečaja nije imun ni Imunološki zavod. U pitanju je 200-tinjak radnih mjesta i 120 godišnja tradicija proizvodnje cjepiva. Zavod je izgubio licencu za krvne derivate, dok licenca za virusna cijepiva traje do kraja 2015. Gradonačelnik Milan Bandić jučer je najavio kako će danas Vladi poslati pismo namjere o preuzimanju zavoda: "Način na koji se stečaj dogodio upućuje na marifektluke, ali neka institucije rade svoje posao. Mi smo se upustili u ovo samo da spasimo čast 120 godina tradicije Imunološkog zavoda i 220 ljudi i nećemo šutke prelaziti preko toga. Upravo u tom pismu mi govorimo zašto smo zainteresirani za to, što bi učinili i ukoliko Vlada kvalitetno ne odgovori na ono što smo mi spremni, preuzet ćemo Imunološki zavod."

To pismo namjere s vrlo ozbiljnom ponudom Grada u Imunološkom zavodu očekuju s velikim nestrpljenjem, istaknuo je predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Ivan Tomac. Dodao je i kako očekuju da Vlada imenuje ravnatelja zavoda te nastavak razgovora u Ministarstvu gospodarstva: "U pronalaženju rješenja gospodarske cjeline Imunološkog zavoda s proizodnjom strateški važnih proizvoda. Imamo naznake da bi sastanak mogao biti održan sutra ili u ponedjeljak." 

Nakon što je Visoki trgovački sud poništio stečaj važno je pokrenuti proizvodnju i useliti u novi prostor, kaže voditeljica odjela transfuzijske medicine u Imunološkom zavodu Anka Dorić. Prvi bi korak nove uprave trebao biti prerada prikupljenje krvne plazme dobrovoljnih darivatelja krvi: " Važno je da se iz te krvne plazme proizvedu lijekovi i da se ovaj zastoj u prikupljanju riješi, jer nam bolnice i transfuzijski centri ne mogu, dok su im skladišta puna, slati nove količine plazme. Ta skladišta nisu beskonačna i zastoj nikome ne odgovara." 

U Imunološkom zavodu se nadaju se da neće biti prodan u djelovima, nego kao gospodarska cjelina, jer će se ubuduće za predradu krvnih derivata plaćati oko 80 milijuna kuna koje bi se mogle uložiti u nove pogone, te proizvodnju krvnih derivata i virusnih cjepiva, zaključio je sindikalist Tomac.