Kako obnoviti zgrade u Zaprešiću stradale u potresu?

Kako obnoviti zgrade u Zaprešiću stradale u potresu?

Robert Anic/PIXSELL

Potres u Petrinji oštetio je zgrade i u Zaprešiću. U središtu grada stradalo je, uz 7 stambenih zgrada, Pučko otvoreno učilište i zgrada Vijećnice, ističu iz zaprešičkog SDP-a. Predlažu rješenja za obnovu, a kritizirali su i gradsku Civilnu zaštitu.

Svaka nepogoda otvara nove prilike, ističu iz zaprešičkog SDP-a. Obnova stradalih zgrada prigoda je, kažu, da se rekonstruira središte grada. Dva su plana obnove. Prvi je dugotrajniji - Prema kojem bi se na postojećim stambenim zgradama izvršili zahvati rušenja i izgradila novogradnja u skladu sa Zakonom o obnovi, na teret sredstava iz Europskog fonda solidarnosti - objasnio je SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zaprešića, Denis Begić.

Drugo rješenje je brže: da Gradska Uprava odmah počne izgradnju novih zgrada, nastavlja Begić - To bi bila jedna hitna intervencija koju bi Grad mogao izvesti u suradnji s potencijalnim investitorom na način da Grad pripremi svoje vlastito zemljište, odrekne se davanja poput komunalnog doprinosa, omogući jedan dio komunalne infrastrukture, a investitor izgradi dvije ili tri stambene zgrade. 

Uz stambene zgrade, stradalo je Pučko otvoreno učilište, ali i zgrada Gradske vijećnice - Idealna varijanta bi bila da se izgradi nova zgrada koja bi objedinila ne samo općinski te prekršajni sud, gruntovnicu, katastar, urede Zagrebačke županije, gradsku vijećnicu već i Gradsku upravu koja već 15 godina živi kao podstanar u zgradi komunalnog poduzeća - napomenuo je SDP-ovac.

Begić ističe i da se poslije potresa nije mobiliziralo 25 obveznika Civilne zaštite u Zaprešiću. Predlaže, stoga, njihovo osposobljavanje te uvođenje Planova vježbi civilne zaštite.