Kako se zaštititi od toplog vremena?

Kako se zaštititi od toplog vremena?

Sanjin Strukic/PIXSELL

Toplo vrijeme i južnina koja već tjednima vlada u Zagrebu različito djeluje na ljude. U prošlih je desetak dana povećan broj ljudi koji traže pomoć u Hitnoj medicinskoj službi, no njihov se broj ipak više ne povećava.

Pacijenti koji dolaze u "Stanicu za bolesti srca" u Draškovićevoj 13 najviše se žale na disregulacija krvnoga tlaka, poremećaj srčanog ritma i umor. Dva su razloga za to blagdani iza nas tijekom kojih smo previše jeli i pili, ali i južina koja loše djeluje na ljude pa patimo od umora i glavobolje, neraspoloženi smo i lupa nam srce. Rekla je za naš program Ravnateljica poliklinike Poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Mirjana Jembrek Gostović i dodala da kronični pacijenti ipak trebaju pripaziti: "Oni moraju biti oprezniji, prvo zato što je zimsko vrijeme i jugovina, pa trebaju redovito uzimati lijekove, moraju se konzultirati ako dođe do temperature, jer je ovo vrijeme pogodno za širenje virusa."

Dakle počela se javljati gripa i vladaju viroze te se kronični bolesnici moraju zaštititi: "Moraju uzimati što više tekućine, toplih i vitaminskih napitaka, dosta agruma i sokova. Izbjegavati fizički napor, a kada je ljepše vrijeme, barem popodne prošetati i uhvatiti zraka."

Ako se zbog vremena dogodi nešto teže - ako počnu oticati noge, počnete teško disati, ako se poremeti tlak ili srčani ritam javite se liječniku, savjetuje Jembrek Gostović.