Kako učinkovito odvajati otpad?

Kako učinkovito odvajati otpad?

Tomislav Miletic/PIXSELL

Kako odgovorno postupati s otpadom i kako ga učinkovito razdvajati građani mogu naučiti kroz edukativne akcije Čistoće koje su se počele provoditi na gradskim tržnicama. Prva je održana jutros na tržnici Kvatrić.

"Stavi pravu stvar na pravo mjesto!" slogan je edukativnih akcija "Čistoće". Svakog petka i subote građani će moći saznati sve o odvojenom prikupljanju otpada.

- Cilj nam se doći među građane i educirati ih o novim uslugama koje će se njima pružiti. Isto tako, da se upoznaju da se upoznaju sa svim stvarima i na koji način, kako treba što bolje reciklirati; malo ponoviti znanja, saznati nešto novo - rekao je direktor Sektora za razvoj, gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša "Čistoće", Trpimir Majcan.

Kaže da su građani zainteresirani i voljni učiti o prikupljanju otpada, a njih najviše pak muči nedostatak spremnika i vrećica.

Taj bi se nedostatak, ističe Majcan, trebao riješiti do kraja godine. Do tada se o njihovom korištenju treba educirati - Pokazujemo što će svako kućanstvo, odnosno građani u višestambenim zgradama dobiti. To su: tri vrste posuda, dobit će i posebno vrećice za plastiku i za mentalnu ambalažu. Na svakoj od tih vrećica jasno piše što se smije odvajati, a što se nesmije odvajati. Još ćemo vršiti edukaciju i mislim da će građani to dobro prepoznati - napomenuo je Majcan.

Edukacije će, planira se, trajati do sredine lipnja, a već sutra će se ujutro održati na Dolcu.