Kakve su posljedice na Medvednici nakon prošlotjednog nevremena?

Kakve su posljedice na Medvednici nakon prošlotjednog nevremena?

Jurica Galoic/PIXSELL

Nakon prošlotjednog nevremena, na Medvednici i gradskim park-šumama zbraja se šteta. I dok je zabilježena na više od 150 automobila, štetu na Medvednici još nije moguće procijeniti. Zna se, međutim, da bi se gora iznad grada trebala u potpunosti sanirati za godinu dana.

Radnici Hrvatskih šuma prije tjedan su dana očistili Sljemensku cestu i maknuli petstotinjak stabala, rekao je voditelj Uprave šuma Podružnice Zagreb, Damir Miškulin - Trenutno radimo na uklanjanju kompletnog drvnog materijala s glavne ceste što će trajati, procjenjujemo, 15 dana. Nakon toga selimo se na sanacije glavnih planinarskih staza. Napominjem, Bikčevićevu stazu smo već otvorili.   

Prije 5 godina naše je područje pohalara oluja Teodor koja je uništila 60 tisuća kubika šume, dok je ovogodišnja ciklona Rea površinom zahvatila veće područje - Mi još nemamo kompletnu situaciju izmjere. Ona će trajati još 15-20 do mjesec dana kada ćemo imati jasnu sliku koliko je površine stradalo, koliko je stabala stradalo; tada ćemo, možda, nešto više moći reći. Sada procijenjujemo da je šteta oko 50% od onoga što je Teodor napravio, ali na duplo većoj površini - dodao je Miškulin.

U Maksimiru je evidentirano 500 porušenih stabala, a u ostalim gradskim park-šumama njih 900, od kojih su neka pala u naseljena područja poput Jelenovca i Kraljevca - Još ovaj tjedan rješavamo probleme dvorišta, kuća, garaža, prilaza njihovim objektima: puteve, staze; sve to rješavamo, nadamo se, do ponedjeljka. Tada krećemo sa sanacijom koja nije vezana za nikakve objekte niti za puteve već je isključivo vezana za šumare; trajat će do kraja ljeta. 

Miškulin očekuje da će se za godinu dana u potpunosti sanirati područje Medvednice te zagrebačkih park-šuma.