Kalinić: "Zagreb na Savi" je najbolje rješenje protiv poplava

Kalinić: "Zagreb na Savi" je najbolje rješenje protiv poplava

Sandra Simunovic/PIXSELL

Naš grad spreman je za krizne situacije više od bilo kojeg drugog grada u Hrvatskoj - rekao je pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić, predstavljajući Plan djelovanja civilne zaštite.

Procjena rizika od velikih nesreća te način djelovanja ako dođe do krizne situacije, dio su Plana djelovanja civilne zaštite Grada Zagreba. Da je naš grad spreman za izvanredne situacije poput potresa i požara rekao je pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić - Očekujem da ćemo do kraja godine imati oko 780 ljudi obučenih za izvlačenje iz ruševina koji su završili prvi i drugi stupanj. Tu spadaju HGSS-ovci, speleolozi, planinari i dobrovoljni vatrogasci te pripadnici javne vatrogasne postrojbe. Imamo 400 vatrogasaca i više od 6 tisuća upotrebljivih članova dobrovoljnih vatrogasnih.

Grad je opremljen seizmološkim uređajima i uređajima za testiranje kvalitete zraka, no u djelatnosti spašavanja nedostaju psi tragači - Tu smo jako tanki, u Zagrebu ima svega 20-ak pasa obučenih za to, međutim sad smo to počeli gurati kroz DVD-ove da preko gradskog proračuna ljudima koji uzimaju te pse bude sufinancirana hrana i svi ostali troškovi za pse.

Iako grad ima nasipe, Kalinić smatra da bi najbolje rješenje protiv poplava bila izgradnja "Zagreba na Savi", odnosno produženje oteretnog kanala Odra-Sava do Save čime bi grad bio potpuno zaštićen od poplava i dobio više od 3 tisuće hektara iskoristivog zemljišta.