Kardinal Duka predvodi misu na Svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata

Kardinal Duka predvodi misu na Svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata

Foto:KTM/IKA

Praški nadbiskup, kardinal Dominik Duka predvodi ovogodišnju proslavu svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba. Na današnji dan 1991.god. svečano je proslavljena 260. obljetnica svetišta. Kardinal Franjo Kuharić tada je proglasio Majku Božju Kamenitih vrata zaštitnicom Grada.

Proslava će započeti svečanom euharistijom u zagrebačkoj prvostolnici u 19 sati koju će predvoditi kardinal Dominik Jaroslav Duka, nadbiskup praški u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem, nazočnim biskupima, svećenicima i vjernicima grada Zagreba. 

Nakon mise uslijedit će hodočasnička procesija s likom Majke Božje od katedrale do Kamenitih vrata uobičajenim pravcem: Bakačevom ulicom, sjevernom stranom Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom do Kamenitih vrata gdje će svečanost završiti molitvom i blagoslovom. Slika s likom Majke Božje it će vraćena iznad oltara, najmanjeg urbanog svetišta a najvećeg zagrebačkog zavjetovališta.

Promet će biti prekinut, uz asistenciju policije od 20 do 22 sata na Kaptolu od broja 1 do Kamenitih vrata spomenutim ulicama.

Radio Sljeme i ove godine izravno prenosi misu i procesiju od 18 sati i 55 minutaUrednica i komentatorica prijenosa je Vesna Jurić-Rukavina. 

Kamenita vrata ostatak su utvrde kojom je bio opasan Gradec, Vrata vjerojatno postoje od 1266., iako se spominju tek 1429. godine. Često su bila pregrađivana, a nisu ih zaobišli ni veliki požari. Kamenita vrata su najpoznatija kao zavjetna kapelica sa slikom Majke Božje od Kamenitih vrata. Naime, u velikom požaru koji je izbio 31. svibnja 1731.godine, slika Majke Božje, koja je prije stajala iznad gradskih vrata, nađena čitava i neoštećena usred vatre i pepela, a samo je okvir izgorio. Iste je godine slika postavljena u barokni oltar u udubljenju prolaza Kamenitih vrata. Umjetničku ogradu izradio je 1778. godine zagrebački majstor Ivan Korta.

Slika Majke Božje prikazuje Gospu kao vladaricu sa žezlom u lijevoj ruci, dok desnom pridržava malog Isusa,  a on u lijevoj ruci drži mali globus. Slika je izrađena na lanenom platnu veličine 57x47 cm. Prilikom dvijestote obljetnice čudesnog očuvanja Gospine slike, 31. svibnja 1931. godine, svečano je okrunjena zlatnom krunom.