Klasić: Zašto se osniva radna skupina za gospodarenje otpadom!

Klasić: Zašto se osniva radna skupina za gospodarenje otpadom!

Marin Tironi/PIXSELL

"Tomašević uporno nastavlja s uspostavom paralelnog sustava upravljanja u Zagrebu, i na tom je tragu osnivanje radne skupine za gospodarenje otpadom kojoj je glavna zadaća osmišljavanje novog koncepta gospodarenja otpadom iako taj koncept već postoji" upozoravaju iz gradskog HSLS-a.

Iz HSLS-a naglašavaju da koncept proizlazi iz nacionalnih planskih i strateških dokumenata koje Grad mora prihvatiti, a problem je i što već postoji tvrtka u vlasništvu Grada (ZCGO) osnovana da implementira postojeći koncept na temelju već izrađene studijsko-projektne dokumentacije i ishođene dozvole za sortirnicu i kompostanu.

Problematičnim ocjenjuju što su većina imenovanih članova radne skupine aktivisti bez iskustva u vođenju projekata.

- Oni prema našem mišljenju mogu samo biti uteg oko vrata i unazaditi ono što je dosad postignuto, smatra  gradski zastupnik Kristijan Jalić.

Pitaju Tomaševića znači li to da će Zagreb baciti u vjetar više od 50 milijuna kuna, koliko je Grad uložio u pripremu postojećeg koncepta.

Ističu kako im je drago da je na temelju poziva HSLS-a Gradska uprava preispitala i povukla svoju odluku o prodaji 17 poslovnih prostora i 11 garaža. Time su, kažu, "poslali pozitivnu poruku da su spremni saslušati objektivne i konstruktivne poruke svih dionika političkog života grada".

A predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić traži od gradonačelnika da se omogući pristup javnoj internetskoj bazi, tj. registru stambenih i poslovnih nekretnina u vlasništvu Grada koje se aktivno ne koriste, radi što kvalitetnijeg upravljanja.

Smatra da Zagreb treba odrediti strateški ključne projekte kojima će upravljati kao što su Kvatrić, Zagrepčanka, Gredelj, Nada Dimić, Paromlin, Hipodrom, Zagrebački velesajam, odnosno cjelokupan Zagreb na Savi, te da ih stavi na javnu raspravu kako bi ih mogli ponuditi privatno-javnim investitorima te riješili tešku financijsku situaciju.

Takvim pristupom, smatraju, izbjegle bi se ovakve ishitrene odluke kojima se prvo nude u svrhu prodaje poslovni prostori koji su u funkciji i čiji najmoprimci uredno ispunjavaju svoje obaveze, dok u isto vrijeme imamo više od 500 poslovnih prostora koji nisu u funkciji i svakodnevno nam stvaraju dodatne troškove.

HSLS upozorava i da bi najavljeno smanjenje proračuna zagrebačkom sportu za oko 20 milijuna kuna bilo štetno.