Klub roditelja "Palčići" uručuje vrijedne donacije medicinskih uređaja

Klub roditelja "Palčići" uručuje vrijedne donacije medicinskih uređaja

Foto: Radio Sljeme/ns

Prijevremeno rođena djeca, palčići, pravi su mali heroji kada je u pitanju borba za život. Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" u ovom tjednu uručuje čak tri donacije uređaja za koje su sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji „Palčići za Hrvatsku“.

Jedno od desetero djece u svijetu rodi se prije vremena. U Hrvatskoj je to više od 2600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana.

Od trenutka kada dođu na svijet njima i njihovim roditeljima potrebna je sva pomoć, i medicinska, ali i ona topla, ljudska. Upravo pomoć, edukacije i razmjenu iskustava te potporu roditeljima nudi Udruga Palčići koja već više od jednog desetljeća organizira i humanitarne akcije.

Na Odjelu neonatologije KB "Sveti Duh" predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići" Željka Vučko u ime Palčića i navijača Dinama Bad Blue Boysa uručila je vrijedan uređaj za neivanzivnu ventilaciju u vrijednosti 122.300,00 kn.

- To su sve donacije uređaja za koje su sredstva skupljena u sklopu akcije "Palčići za Hrvatsku" koja je bila nastavak akcije "Vratimo Palčiće u Petrovu". Palčići svojim neprekinutim humanitarnim radom idu od rodilišta do rodilišta. Mi smo prije 11 godina krenuli iz KB "Sveti Duh", a do sada smo donirali više od stotinu uređaja u vrijednosti oko 15,5 milijuna kuna, ističe Vučko.

Prijevremeno rođenoj djeci potrebna je podrška medicinskih uređaja, ali i velika stručnost i posvećenost medicinskih djelatnika, ističe ravnatelj KB "Sveti Duh" Mladen Bušić:

- KB "Sveti Duh" ove godine slavi 217 godina postojanja, ali njezin najvrjedniji resurs su fenomenalni liječnici, izvanredne medicinske sestre i odlično ostalo zdravstveno medicinsko i nemedicinsko osoblje. Ja bih rekao, i kao roditelj troje djece, da nema ništa vrijednije kada se pomogne djeci kojoj je to najpotrebnije, a to je upravo naša nedonoščad, rekao je ravnatelj Bušić.

Donacija bolnici "Sveti Duh" prva je u nizu ove humanitarne akcije. Udruga "Palčići" sutra će vrijedne uređaje uručiti Odjelu neonatologije zadarske bolnice, a u petak Odjelu pedijatrije u Dubrovniku.