KoHOM prozvao Dom zdravlja Zagrebačke županije

KoHOM prozvao Dom zdravlja Zagrebačke županije

Tomislav Miletić/PIXSELL

Koordinacija obiteljske medicine Zagrebačke županije prozvala je županijski Dom zdravlja zbog jednostranog nametanja novih ugovora i novih troškova koncesionarima, a u Domu zdravlja tvrde da samo uvode naknadu za održavanje svojeg prostora koji su dosad koncesionari besplatno koristili.

KoHOM je u priopćenju upozorio da su liječnicima koncesionarima, koji rade u prostorima Doma zdravlja, jednostrano i protuzakonito nametnuti novi Ugovori o zakupu poslovnog prostora, s novim nametima koji će služiti samo kao dodatni prihod Doma zdravlja. 

U priopćenju koje potpisuje samoborski liječnik Senad Muslić navodi se da je "ovakvo jednostrano mijenjanje ugovornih odnosa dosad neviđena praksa u domovima zdravlja u Hrvatskoj". Upozorava se da djelatnici Doma zdravlja "uznemiravaju koncesionare telefonskim pozivima", prijete im prijavom Županiji i raskidom ugovora ako ne pristanu na nove uvjete. 

Iz KoHOM-a poručuju kako mnogi koncesionari nisu spremni potpisati nepovoljne ugovore. Posljedično, nekoliko desetaka tisuća građana ostat će bez obvezne zdravstvene zaštite. Dom zdravlja i Zagrebačka županija time će preuzeti na sebe veliku odgovornost, i to u situaciji kada u cijeloj zemlji nedostaje liječnika i kada na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Zagrebačke županije nema nezaposlenih liječnika, ističe KoHOM. 

Iz Doma zdravlja Zagrebačke županije, međutim, opovrgavaju bilo kakvu protuzakonitu prisilu koncesionara na potpisivanje novih ugovora u kojima im se nameću razni troškovi. Navode da su koncesionari dosad besplatno koristili prostor Doma zdravlja, od kojega su imali cjelokupno tekuće i investicijsko održavanje kroz cijelo desetljeće, bez ikakve naknade.