Kolektivnim pregovorima do sistematizacije Zagrebačkog holdinga

Kolektivnim pregovorima do sistematizacije Zagrebačkog holdinga

Borna Filic/PIXSELL

O unapređenju organizacije radnih mjesta u trgovačkim društvima u vlasništvu Zagreba, jučer se raspravljalo na tematskoj sjednici Gospodarsko - socijalnog vijeća u Gradu Zagrebu. Predložen je proces kolektivnih pregovora unutar Zagrebačkog holdinga kako bi se napravila sistematizacija radnih mjesta.

Gospodarsko - socijalno vijeće sastoji se od predstavnika grada, Hrvatske udruge poslodavaca i sindikata više razine. Oni su se jučer okupili da bi pokrenuili stvari s mrtve točke kada je riječ o sistematizaciji u Zagrebačkom holdingu, ističe dopredsjednik Vijeća, Darko Kleinberger, Poanta je bila u tome da smo mi tražili tematsku sjednicu isključivo zato da krenemo s mrtve točke zbog toga što je i zbog organizacije poslova i zbog situacije na tržištu rada i zbog svih novih poslova koji su se pojavili, potrebno je osuvremeniti organizacijski i sistematizacijski Zagrebački holding i ako to uskoro ne napravimo ostat ćemo bez radnika. Pokrenule su se stvari s mrtve točke i pretpostavljam da će predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga reagirati kako treba i da ćemo pokrenuti i ono kako treba. 

Kleinberger je napomenuo i što bi se sve trebalo osuvremeniti, Treba, jednostavno, karte radnih mjesta izmijeniti u skladu s vremenom i prostorom. Danas je potpuno novo doba, a nama su karte radnih mjesta unazad 20 godina iste; to treba osuvremeniti, a potrebno je i riješiti broj izvršitelja. Nije isto danas pokrivat 30-40 tisuća parkirnih mjesta i prije dok ih je bilo 10 tisuća. A da ne pričam o Čistoći i Adventu koji je zahtjevno područje za čistače i to treba riješiti na zadovoljavajući način. 

A da bi se ostvarila sistematizacija, Vijeće je predložilo proces kolektivnih pregovora, Nije na Gradsko - socijalnom vijeću (GSV-u) da dalje taj proces provodi na operativnoj razini. GSV je odradio svoju ulogu time što je pokrenuo komunikaciju s mrtve točke. Dalje se očekuje od socijalnih partnera, od sindikata i od uprave Zagrebačkog holdinga da nastavi s tim procesom, rekao je predsjednik Vijeća, Igor Škrgatić.

Kada bi trebali početi pregovori još se ne zna, ali se svi, zbog dobrobiti radnika, nadaju da će to biti što prije.