Koriste li zagrebački biciklisti svjetla?

Koriste li zagrebački biciklisti svjetla?

Jurica Galoic/PIXSELL

Koriste li biciklisti u našem gradu svjetla provjeravala je udruga Sindikat biciklista sa Zagrebačkom policijom. Iako je zakonska obaveza nošenja svjetala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, biciklisti koji to nisu učinili samo su bili upozoreni.

Zagrebačkim biciklistima svjetla na njihovim vozilima nisu važna, ističe iz udruge Sindikat biciklista, Vladimir Halgota - Zadnjih pet godina brojimo bicikliste i pratimo kako koriste svjetla. Oko pola njih uopće ne koriste svjetla, od 30 do 35 posto ima oba svjetla, što mislimo da je poražavajuće, dok ostatak ima jedno svjetlo.

Oko 50 posto biciklista poginulo je u uvjetima smanjene vidljivosti, nastavlja Halgota - Smatramo da je povezano to što mnogi ne koriste svjetla i to što po noći biciklisti smrtno stradavaju. A većina nesreća se ne događa po noći, već njih 70-80 posto po danu. To znači da po noći, kada nema svjetla, su nadproporcionalno teške posljedice.

Zakonska je obaveza nošenja svjetala - Biciklist je dužan imati upaljeno bijelo svjetlo naprijed, a crveno straga u uvjetima mraka i smanjene vidljivosti. Ne odnosi se na cjelodnevnu upaljenost tijekom zime - napomenuo je Halgota.

Akcijom se željelo doznati zašto biciklisti ne koriste svjetla. Simbolično su nagrađeni oni koji su ih imali, a oni koji nisu, dobili su ih na dar. 

Korištenje svjetla na biciklu nije samo dobro za vlastitu sigurnost nego i za džep: kazna je od 300 do 700 kuna.