Krajem mjeseca trči se 20. Terry Fox Run

Krajem mjeseca trči se 20. Terry Fox Run

Filip Kos/PIXSELL

Na Jarunu se 29. rujna održava 20. Terry Fox Run, humanitarna akcija i utrka, kojoj je cilj prikupiti sredstva za istraživanje raka. Utrka se održava diljem svijeta u čast Terryja Foxa koji je trčao "Maraton nade" da bi prikupio sredstva za liječenje i istraživanje tog zloćudnog tumora.

"Svijet bez raka" bila je želja Terryja Foxa. On je, nakon što je zbog te zloćudne bolesti izgubio nogu, odlučio 1980. sa svoje 22. godine, pretrčati Kanadu kako bi prikupio sredstva za liječenje i istraživanje raka. Godinu poslije je umro, i od tada se njemu u čast, diljem svijeta, organizira ova humanitarna akcija. U našem će se gradu, pak, 29. rujna na Jarunu trčati po 20. put.

- Program počinje u 14 sati, a trka u 16. Svake se godine program trudimo obogatiti što više. Tako ćemo imati i nastup dječjeg zbora "Zagrepčanke i dečki" koji su kreirali pjesmu "Terry Run", a kako je Hrvatska poznata po delicijama, program ćemo i gastronomski obogatiti - najavila je glasnogovornica akcije, Ileana Cesarec.

Tradicionalno će se, već ove subote, na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice, prodavati majice, uz jednu novinu - "Crvene majice" koje su namijenjene svim pacjentima oboljelim od raka, svima koji su preživjeli borbu s tom opakom bolesti i koji svojom hrabrošću motiviraju sve nas da budemo bolji, da budemo humaniji i da malim doprinosom nastavimo Terryjev "Maraton nade" - poručila je Cesarec.

U našoj je zemlji do sada prikupljeno 6 milijuna i 700 tisuća kuna, što je iskorišteno za nabavku opreme u gradskim bolnicama, ističe predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka, prof. Damir Eljuga - Ponajprije u klinikama za pedijatriju, i to na zavodima za hematologiju liječe djeca od malignih bolesti. Drugi dio je doniran Centru za transplataciju koštane srži, kojega do tada nije bilo, a oformljen je u Bolnici u Klaićevoj, dok je treći, veći iznos, doniran Institutu Ruđer Bošković za mlade znanstvenike koji rade na istraživanju zloćudnih bolesti.

Upravo će se Institutu ove godine donirati sav prikupljen novac.