Kratkoročno onečišćenje zraka u Zagrebu nije opasno po zdravlje

Kratkoročno onečišćenje zraka u Zagrebu nije opasno po zdravlje

Luka Stanzl/PIXSELL

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavio je općenite zdravstvene preporuke zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u Zagrebu ističući kako kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine, ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi

Tijekom zimskih mjeseci uobičajena je pojava smanjene kvalitete zraka zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i sl, ističe Zavod u priopćenju.

Ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, u preventivnu svrhu Zavod objavljuje preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka.

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, za djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora te pušače i pasivne pušače.

Apelira se na građane da koriste sredstava javnog gradskog prijevoza i izbjegavaju ili smanje grijanje na kruta goriva. Podaci mjernih stanica Državnog hidrometeorološkog zavoda, objavljeni na stranicama Agencije za okoliš i prirodu, pokazali su da je kvaliteta zraka u četvrtak u cijelom Zagrebu loša.