Kratkoročno rješenje za glomazni otpad

Kratkoročno rješenje za glomazni otpad

foto:Marijan Susenj/PIXSELL

Unatoč tome što je pronađen povoljniji ponuđač za skladištenje glomaznog otpada - tvrtka Cezar - smeće još uvijek stoji na gradskim ulicama. Razlog tome navodno su pregovori oko garancije da će grad nakon 4 mjeseca zbrinuti taj otpad.

U kojoj su točno fazi ti pregovori te može li Grad uopće ponuditi neku garanciju, pitali smo u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" zamjenicu gradonačelnika Sandru Švaljek. Pronalaženje skladišnog prostora unutar okvira sustava grada i Holdinga zasad je najizglednije rješenje toga problema - odgovorila je Švaljek.

"...Ugovor, u kojem se traži neko sredstvo osiguranja plaćanja za taj slučaj da otpad ostane dulje od četiri mjeseca uskladišten...jednostavno, takav Ugovor ne bismo mogli potpisati. To bi značilo preuzimanje nekih obveza koje nisu bile ranije predviđene...No, uvijek treba biti spreman za scenarij B...i upravo zbog toga i paralelno s ovim rješenjem, a to je pronalaženje skladišta kod privatnog sektora - potražili smo i vlastite skladišne prostore i najvjerojatnije će to biti put rješavanja ovog problema u nekom kratkom roku... - pojasnila je Švaljek.

Gledajući s aspekta odgovornosti za određeni resor, resorno Ministarsvo ima jednu moralnu odgovornost za ovaj problem - tako je Švaljek komentirala izjavu ministra Mihaela Zmajlovića da je "odgovornost za problem otpada u Zagrebu neodgovorno prebacivati na Ministarstvo". Podsjetimo, ministar Zmajlović istaknuo je da je "...prebacivati odgovornost na Ministarsvo, nakon 10 godina neusklađenosti sa određenim Zakonom zaista je neodgovorno..."

Kako je spomenuto na zadnjoj sjednici Gradske skupštine, jedna od dozvola koja Gradu nedostaje, kako bi se riješio problem, jest okolišna dozvola koja se očekuje upravo od resornog Ministarstva. Švaljek je istaknula da dozvolu još nisu dobili, no da je cijeli postupak u tijeku jer i Ministarstvo očekuje suglasnost drugih nadležnih institucija.