Kreće prikupljanje bačenih borova

Kreće prikupljanje bačenih borova

FOTO: Ivan Fedor

Od danas počinje prikupljanje odbačenih borova koji su za vrijeme blagdana krasili domove sugrađana. Prikupljeni borovi pretvaraju se u kompost ili postaju drva za ogrjev, a o svemu brine gradska tvrtka Zrinjevac.

Dan nakon blagdana Sveta tri kralja mnogi su Zagrepčani raskitili borove. Pripremljeni na to, djelatnici Zrinjevca prema uhodanom rasporedu prikupljaju odbačene borove. Problema može biti u užem središtu grada zbog malog broja zelenih otoka, ali ništa na što nismo navikli, ističe voditelj podružnice Zrinjevac Igor Toljan:

"Jutros smo praktički započeli s aktivnim prikupljanjem. Ono što nam je predstavljao mali problem su ulice tipa Ilica i uži centar grada jer tamo nema zelenih otoka i pločnik je vrlo uzak. Molim sugrađane da borove odlažu na vidljiva mjesta. Mi ćemo u sljedećih 15-ak dana sve to zbrinuti, odvesti u naše kompostane te ih tamo obraditi i pretvoriti u biološko gnojivo."

I građani su navikli na ovakvu situaciju. Neki su svoje borove već raskitili i bacili, a nekima upravo ti odbačeni borovi pokraj kanti za smeće smetaju.

"Malo smetaju ti borovi, ali valjda je to tako.", kaže jedan sugrađanin, dok drugi naglašava: "Ti kontejneri su tako i tako puni smeća, ljepše je bor oko njih vidjeti."

Odbačeni će se borovi aktivno prikupljati sljedeća dva tjedna.