'Kresanje' mjere roditelj odgajatelj

'Kresanje' mjere roditelj odgajatelj

Sanjin Strukic/PIXSELL

Pronatalitetna mjera "roditelj-odgajatelj" koja se već nekoliko godina provodi u našem Gradu - drastično bi se mogla promijeniti. Nezaposleni roditelji s troje ili više djece nakandu od 4250 kuna primat će 7 godina manje nego dosad.

Kako pište Jutarnji list, ako se prihvate izmjene u nacrtu prijedloga, koji je nedavno "ispod radara" pušten u javno savjetovanje, nezaposleni roditelji s troje ili više djece - više neće primati novčanu pomoć do 15.  godine najmlađeg djeteta, nego do 8. U prijevodu, majke i očevi odgajatelji ostaju bez sedam godina gradske plaće, točnije, oko pola milijuna kuna. Mjesečni iznos bi se fiksirao na 4 250 kuna.

Jedan od novih prijedloga je da roditelj mora biti nezaposlen najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva - što je izazvalo val reakcija korisnika ove pomoći. Javna rasprava traje do 23. siječnja do kada se primaju i primjedbe građana. Podsjetimo, gradska oporba je u više navrata upozoravala da je mjera preskupa za gradski proračun te da loše utječe na tržište rada.