Kuća na klizištu Kostanjek za sada nije ugrožena

Kuća na klizištu Kostanjek za sada nije ugrožena

Goran Stanzl/PIXSELL

Napuknuće na lokaciji Prigornički odvojak broj 6 nastalo je prije dosta godina, pukotine se godinama šire, a zbog bubrenja gline digao se dio ceste i šaht ispred kuće. Kuća za sada nije ugrožena, javljaju iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Dežurni djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama zajedno s prof. Snježanom Mihalić-Arbanas voditeljicom Japansko-hrvatskog bilateralnog projekta s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta bili na terenu, na lokaciji Prigornički odvojak broj 6. Lokaciju su posjetili zbog dojave o aktiviranju klizišta i napuknuću kuće. Na terenu je utvrđeno da je napuknuće nastalo prije dosta godina, pukotine se godinama šire a zbog bubrenja gline digao se dio ceste i šaht ispred kuće. Kuća za sada nije ugrožena.

Kuća se nalazi na samom rubu najvećeg klizišta u Hrvatskoj, klizišta Kostanjek koje je aktivno još od 1963. godine kada su primijećena prva oštećenja na objektima. Klizište Kostanjek se pokrenulo zbog eksploatacija lapora miniranjem terena od 1962. do svibnja 1963., a za potrebe tamošnje tvornice cementa.