Energetski se obnavlja Dom zdravlja u Zaprešiću

Energetski se obnavlja Dom zdravlja u Zaprešiću

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišao je radove na energetskoj obnovi zgrade Doma zdravlja u Zaprešiću. Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti 4,7 milijuna kuna, za koju je 2,4 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Zgrada DZ Zaprešić izgrađena je 1962. godine te dograđena 1968. godine na način i materijalima koji ne zadovoljavaju današnje standarde i norme energetske učinkovitosti. Radovi koji se provode podrazumijevaju kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih mjera, koje će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje.

-Ono što će biti konačni rezultat je znatno poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade doma zdravlja što će se reflektirati s jedne strane na uštedu za troškove energenata, s druge strane na zaštitu okoliša i na kraju ono što nam je izuzetno bitno na kvalitetu boravka djelatnika doma zdravalja i svih pacijenata koji svakodnevno dolaze - rekao je župan Kožić.

Obilasku se pridružio i zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića Damir Benčević koji smatra kako će stanovnici biti zadovoljni jer će sam objekt koji je smještan u samom centru izgledati ljepše nakon što dobije novu fasadu, a ravnatelj Dom zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman naglasio je kako će radi obnove te uštede u potrošnji energije zasigurno biti zadovoljni svi zakupci prostora.

Inače, prema provedenom energetskom pregledu zgrada se trenutno svrstava u energetski razred D, sukladno kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje. Nakon obnove, zgrada bi se prema spomenutom kriteriju svrstala u energetski razred C, te u energetski razred A+ prema kriteriju specifične godišnje primarne energije.

Na području Zagrebačke županije već su energetski obnovljeni domovi zdravlja i to u Vrbovcu ukupne vrijednosti 3,1 milijuna kuna i Jastrebarskom ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna.