Loša suradnja Grada i biciklista

Loša suradnja Grada i biciklista

Sindikat biciklista

U Udruzi Sindikat biciklista nezadovoljni su, kako kažu, nesusretljivošću gradskog ureda za promet. Naime, nakon uspješne početne suradnje taj se Ured oglušio na desetke e-mailova i neuzvraća na telefonske pozive. Zato je Sindikat biciklista na svojoj internetskoj stranici objavio polugodišnji izvještaj o velikom broju neriješenih stavki koje u Gradu ignoriraju.

Biciklistička infrastruktura u našem se gradu ne razvija onako kako bi trebala i to traje već godinama, misli Davorin Belamarić iz Udruge Sindikat biciklista. Belamarić dodaje kako se u javnosti pokušava dati dojam da stvari idu u dobrom smjeru: "Imali smo inicijalni sastanak s nekoliko ljudi iz Gradske uprave, na kojem smo dogovorili brojne stvari koje su izgledale vrlo konstruktivno. Nakon šest mjeseci smo podvukli crtu i vidjeli da se nakon pola godine zapravo nije napravilo gotovo ništa."

Stara i loša rješenja rade se i dalje, nastavlja Belamarić: "Primjerice fragmentirane staze po pločnicima, nejasna signalizacija,neodgovarajuća parkirališta. U šest mjeseci su se zapravo problemi nastavili gomilati. Pet mjeseci se ništa od toga nije popravilo, niti smo dobili ikakav odgovor - hvala na prijedlogu ovo možemo napraviti, ovo ne možemo napraviti ili to ćemo napraviti do tada. Osnovala se i grupa Zagreb parkin unit u kojoj je 15-tak službenika iz Gradske uprave. Bio je dogovor da ćemo surađivati na pripremi planova za sljedeću godinu nisu nam se niti javili."

Dakle situacija na terenu je loša, zaključuje Belamarić. Zato su javnost htjeli informirati da se brinu o razvoju grada u ekološkom smislu - ali da u gradskoj upravi jednostavno nema sluha: "Ne želimo odustati! Grad je još uvijek jedini taj koji može rješiti naše probleme. Mi ne možemo od EU projekta kupiti bagere i sami rješavati probleme, grad je taj koji to može napraviti. Pokušavamo surađivati sa svim uredima koji žele s nama surađivati."

Ipak, naglašava Belamarić, aktivnosti Sindikata biciklista financijski su podržani kroz četiri projekta u ovoj godini. Preko gradskih ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, zatim ureda za zdravstvo, te ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Osim toga na razumijevanje nailaze i prijedlozi za male komunalne akcije u Vijećima gradskih četvrti, zaključuje Belamarić.

Dodajmo na kraju kako od Gradskog ureda za promet još nismo dobili odgovor na pitanje zašto ne komuniciraju s Udrugom Sindikat biciklista. No, možda ćemo ga dobiti u utorak u emisiji Pod satom kada će se govoriti o ovoj temi.