Lovrić o vrtićima: "Problem je u zapadnom dijelu Grada"

Lovrić o vrtićima: "Problem je u zapadnom dijelu Grada"

Borna Filic/PIXSELL

Početkom tjedna objavljeni su rezultati o upisu djece u dječje vrtiće. Slijedom pritužbi slušatelja da su u Španskome mnoga djeca ostala bez mjesta, odgovore smo potražili od resornog pročelnika.


Dobiti mjesto u vrtiću, koji je blizu mjesta stanovanja, pravi je rulet. Iako smještajni kapaciteti u vrtićima rastu iz godine u godinu, zapadni dio grada ostaje slaba točka jer je omjer upisane i neupisane djece i dalje nezadovoljavajući. Potvrdio nam je to pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić:

"Mjesta ima dovoljno za sve, međutim, događa se da svi roditelji neće moći smjestiti vrtić u onaj najbliži vrtić mjestu stanovanja. Posebno je problem u zapadnom dijelu grada, znači, Špansko, Stenjevec, Gajnice. To će se, isto tako, poboljšati kad se- kroz godinu, godinu i pol- izgradi vrtić u Stenjevcu."

U tijeku su žalbeni rokovi pa će konačan popis upisane djece u vrtiće u Zagrebu biti poznat tek početkom rujna. Cijene vrtića ostaju iste, ističe Lovrić:

"Uvjeti plaćanja su, praktički, od nula kona jer postoje grupacije djece koja dolaze iz socijalno ugroženih obitelji i čiji roditelji uopće ne participiraju u cijenu smještaja...pa do najviše 600 kuna, kad su u pitanju gradski vrtići, znači, ona skala: 0, 150, 300, 450, 600 kuna. Kad su u pitanju privatni i vjerski vrtići, te su skale ovisne o uvjetima koje određuje osnivač, međutim, treba reći da Grad Zagreb ravnomjerno sudjeluje u cijeni privatnih i vjerkih vrtića i to u prosjeku 1600 kuna po djetetu."