Mač nad glavom starih zagrebačkih obrtnika!?

Mač nad glavom starih zagrebačkih obrtnika!?

Davor Puklavec/PIXSELL

Od 100 do 800% više država želi naplatiti zakupnine korisnicima poslovnih prostora u središtu Zagreba. Među njima i obrtnicima koji su pred odlukom - uzmi ili ostavi. Zakon iz 2018. je propisao da po jednakim uvjetima zakupnine plaćaju ugostitelj i postolar.

Zdravko Igrec vlasnik je postolarskog obrta starog 82 godine. Od 60-ih je na istoj adresi, u Jurišićevoj gdje koristi dva poslovna prostora u vlasništvu države. U dvorišnom proizvodi, a u uličnom prima mušterije. Dugi niz godina prostori su bili gradski pa je Gradu plaćao zakupninu i s njim imao ugovor. Sve to je nakon povrata imovine, kaže, preuzela država koja je pak, 2018. izmijenila zakon i cijene najma poslovnih prostora u cijeloj Hrvatskoj podredila zoni u kojoj se nalaze, neovisno o djelatnosti koja se u njima obavlja.

I tu počinju Igrecovi problemi. - Jedan dan mi je došao čovjek iz Ministarstva državne imovine, pojasnio mi je nove uvjete, pokazao novu cijenu i to je to. Uzmi ili ostavi - prepričava Igrec. S 11 tisuća kuna godišnje zakupnine novim bi ugovorom došao na čak 100 tisuća! 

Igrec upozorava na još jednu dobro poznatu činjenicu. - Svi smo svjesni da nemamo niti obučara, ni krznara, ni zidara, puno toga više nemamo što smo imali i na ovakav način te tjerati van, ako ne možeš, čuo sam da kažu, ima ko može platiti.

U Gradskim poslima tajnik Obrtničke komore Zagreb Goran Čanković otkrio je da se prije desetak dana o ovom problemu razgovaralo na sastanku u Ministarstvu državne imovine na kojem su bili predsjednici Hrvatske i Zagrebačke obrtničke komore Dragutin Ranogajec i Mirza Šabić. Upozorili su, kaže, čak i na moguću neustavnost postojećih odredbi o cijenama poslovnih prostora jer sada država naplaćuje isključivo prema zoni u kojoj se nekretnina nalazi, a Grad Zagreb primjerice ima čak šest razreda po djelatnostima prema kojima određuje cijenu zakupa pojedinog prostora u svom vlasništvu. Čanković je dodao da u Ministarstvu za sada nemaju sluha za obrtničke probleme jer se, kažu, moraju držati zakona. No, dogovoreno je da će se pokušati zadržati stare cijene zakupa barem za proizvodne obrte od kojih je većina pred izumiranjem. Ministarstvu je tako poslan i popis proizvodnih obrta za koje se predlaže zadržavanje starih cijena zakupa.

Obrtnici su pomoć zatražili od gradskih vlasti, gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine, rekao nam je predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar. - Ne smije se zaboraviti da su gradovi nastali na obrtu. Obrtnici nisu nikome dužni. Stari obrti imaju i turističku vrijednost, strani gosti dolaze našim kolegama u njihove radnje i dive se zagrebačkoj obrtničkoj tradiciji - naglasio je Trojnar.

Na poziv da svoje namjere objasne u našem programu, iz Ministarstva državne imovine nisu se oglasili pa njihov komentar nemamo.

Opširnije poslušajte u snimci emisije Gradska posla.