Maras: 'Zbog lošeg vodovoda Zagreb gubi 250 milijuna kuna godišnje'

Maras: 'Zbog lošeg vodovoda Zagreb gubi 250 milijuna kuna godišnje'

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras sa suradnicima održao je konferenciju za novinare koja je ispred gradskog poduzeća Vodovod i odvodnja za temu imala "Pametan grad i transparentno financiranje - obnova vodovodne mreže grada Zagreba".

Ističući da se u našem gradu i dalje koristi vodovodna mreža stara više od 100 godina, jasno je da su nužni projekti koji će to promijeniti. Iz tog razloga, nastavio je Gordan Maras, kada SDP dobije povjerenje građana, na red će doći i obnova vodovodne mreže.

-To je projekt koji zahtjeva barem 10 godina rada ili dva mandata da bi se došlo do toga da se dosadašnji gubitak vode od preko 50% smanji na prihvatljivih 10 do 15% koliko je prosjek u EU. Za takvo što trebalo bi izdvojiti do 3 milijarde kuna. Svi zainteresirani za financiranje ovakvog složenog projekta moći će se uključiti kroz zagrebačke obveznice. Na taj način SDP želi da i građani našega grada kroz obnovu vodovoda osjete neku korist - rekao je Maras.

U posljednjih 20 godina, prisnažio je predsjednik Savjeta za ekologiju, zaštitu i aktivaciju prirodnih resursa i spomenika Stanislav Frančišković - Bilinski stanje se pogoršalo i to se mora promijeniti.

Zbog toga se, zaključeno je na konferenciji za novinare, traži jasno rješavanje problema vezanih za vododovod kako bi se moglo prijaviti za EU fondove koji donose čak 85% sredstava pomoći. Na taj način, građani imaju veliku šansu da na jeftin i kvalitetan način uštede novac koji za sada nepovratno odlazi kroz nekvalitetnu vodovodnu mrežu našega grada.