"Maraton nade" iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika

"Maraton nade" iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika

Sanjin Strukic/PIXSELL

Održana je 19. humanitarna utrka Terry Fox Run. Utrka se svake godine trči u čast mladića Terrya Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu te nedugo nakon toga kao mlada osoba izgubio i borbu protiv ove zloćudne bolesti.

Kako bi sakupio novac za liječenje Terry Fox krenuo je na trčanje po Kanadi koje je nazvao „Maraton nade". Iako nije ispunio svoj san, njemu u čast pokrenuta je akcija sakupljanja novaca za borbu protiv raka. Građani su se i ove godine mogli priključiti trčanjem, hodanjem ili bicikliranjem. Moja prijateljica je oboljela od raka i danas trčim za nju, rekla je jedna od sudionica. S obzirom da nisam u formi danas bicikliram. Mislim da je bitno sudjelovati i ovo je najbolji doprinos koji netko može dati. Mali način i doprinos, ali mislim da je sudjelovati u ovome zaista veliko dobro, rekao je drugi sudionik.

Predsjednik Hrvatske udruge protiv raka, doktor Damir Eljuga ističe važnost što ranijeg otkrivanja zloćudnih, ali i drugih bolesti kako bi se one što uspješnije mogle liječiti. Koristim prigodu da pozovem sve osobe, od 20 pa do 80 godina, da je dobro otići na sistematski pregled barem jednom godišnje da se otkriju ne samo zloćudne bolesti, ali ako se i one otkriju mogu biti 100 posto izlječive. Ali odlazak na sistematski pregled može otkriti i druge bolesti koje se na vrijeme mogu počet liječiti.

Ove je godine trčalo preko 5 tisuća sudionika, rekla je Ileana Cesarec, glasnogovornica humanitarne utrke, a za 20.-tu obljetnicu nada se i većem broju. Raste broj sudionika, volontera, raste broj ljudi koji se uključuju i na svakakve načine pokušavaju pomoći humanitarnoj akciji koja je zaista jedna od najdugovječnijih u Hrvatskoj. Nadamo se da će za 20. obljetnicu brojka sudionika doći i do 10 tisuća.

Cjelokupni prihod akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka.