Medvednica u borbi za prestižan certifikat

Medvednica u borbi za prestižan certifikat

Zarko Basic/PIXSELL

Park prirode Medvednica intenzivno se pripremao posljednjih mjeseci kako bi predao nominaciju za Europski certifikat za održivi turizam. Potvrda ovog važnog priznanja trebala bi se dogoditi za nekoliko mjeseci. Uz Medvednicu, certifikat priželjkuje i Lonjsko polje.

Medvednicu godišnje obiđe milijun ljudi, a prevladavaju mlađi i ljudi srednje dobi, doznajemo od ravnateljice parka Snježane Malić-Limari. Najposjećeniji dijelovi Medvednice su Puntijarka, Vidikovac i Grafičar. Sve institucije unutar parka Medvednice, ali i izvan njega slažu se u jednom: za poboljšanje ponude potrebna nam je žičara.

Međutim, ispred svega ipak je čist i zdrav okoliš, kaže Malić-Limari. "Turisti postaju sve više osjetiljivi na očuvan okoliš i prirodu i kupuju takve proizvode."

A kada smo već kod kupovine, spomenimo i prosječnu potrošnju.  Prema istraživanjima same ustanove prosječna potrošnja po ispitaniku iznosi tek 49 kuna. To da posjetitelji nisu rastrošni i da većinom dolaze s ruksacima punima hrane i pića, ne čudi, jer novac nemaju gdje potrošiti. Osim toga njih 99,5% dolaze iz Grada ili Županije.

U želji da svoje mjesto dobiju na međunarodnoj karti turistički privlačnog odredišta - djelatnici Parka posljednjih 6 mjeseci intenzivno su se pripremali za nominaciju. Sam proces izuzetno je složen, doznajemo od Andreje Štefan iz Svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode. "Nezavisni verifikatori dolaze i provjeravaju sve, od dokumenata, funkcioniranja tih tijela, ponude, da li postoje dovoljna financijska sredstva, znanje.."

A što certifikat zapravo označava? Štefan kaže da se može usporediti s petom zvjezdicom na hotelu. Svoju zvjezdicu na toj karti želi i park prirode Lonjsko polje. Ni susjedima nije nevažna. Nominaciju su predali Specijalni rezervat prirode Gornje podunavlje iz Srbije, te Nacionalni park Una iz Bosne i Hercegovine.