Hrvatske šume: "Na Medvednici nema bespravne sječe!"

Hrvatske šume: "Na Medvednici nema bespravne sječe!"

Igor Kralj/PIXSELL

Predstavnici Hrvatskih šuma i Šumarskog fakulteta danas su organizirali obilazak spornih lokacija na Medvednici kako bi odgovorili na optužbe o devastaciji šume. Zainteresirane medije i aktiviste, uime Hrvatskih šuma, u obilazak je poveo Zoran Bumber.

Tradicija gospodarenja šumama u Hrvatskoj stara je gotovo 250 godina. Kroz sve to vrijeme zadatak struke bio je da, vodeći računa o ekologiji, uzgaja šume. Na Medvednici, kažu ekološki aktivisti, nije tako. Odgovarajući na prozivanja šef proizvodnje Uprave šuma Zagreb Zoran Bumber naglasio je: "Na području Sljemena nema bespravne sječe. Sve se vodi prema osnovama gospodarenja koja su odobrena od strane Ministarstva poljoprivrede te su usklađena sa svim zakonima koji se odnose na zaštitu prirode . Mi, dakle, isključivo radimo ono što nam je propisano."

Nakon obilaska dijela Medvednice, odnosno lokacija gdje je šuma posječena, aktivistica Zelenog odreda Vesna Grgić ostala je dosljedna: " Njihovim objašnjenjima ne vjerujem. I mi među nama imamo stručnjake i mogu kazati da sam već sličnu priču čula. Problem je u tome što mi i dalje smatramo da su nelogično i bez kontrole posječeno previše dijelova šume. "

Šumu na Medvednici treba sačuvati od devastacije, ali i od klimatskih problema i bolesti koje su neizbježne. Uz pravu mjeru i suradnju, šuma na Medvednici trebala bi i u budućnosti biti mjesto na kojem će pluća našega grada zajedno čuvati i njegovati šumari, struka, građani te ekološke udruge.