"Međimursko prošćenje" u srcu Zagreba

"Međimursko prošćenje" u srcu Zagreba

Sanjin Strukic/PIXSELL

24. godinu zaredom, na Zrinjevcu se održava "Međimursko prošćenje". Organiziralo ga je Zavičajno društvo Međimurje, a posjetitelji mogu vidjeti i okusiti dio bogate međimurske baštine te čuti kako zvuči tradicionalna međimurska glazba.

24. tradicionalna manifestacija Međimurskog prošćenja započela je misom u katedrali koju je predvodio pater Tonči Trstenjak. Od katedrale je zatim Zrinska garda iz Čakovca prodefilirala gradom i na Zrinjevcu pozdravila okupljenje Zagrepčane i Međimurce. Važnost manifestacije istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec - Imamo jedan lijepi europski projekt gdje smo, zahvaljujući europskim fondovima, osmislili sadržaje za umirovljenike i više od 150 njih smo doveli ovdje na cjelodnevni izlet grad Zagreb. Time smo upotpunili i povezali OPG-ove, prezentirali poljoprivrednu proizvodnju, okupili staro i mlado te napravili jednu lijepu međimursku priču u srcu Zagreba.

U prigodno nazvanoj „Međimurskoj vulici" autohtone međimurske proizvode predstavili su mnogi OPG-ovi. Cekeri, međimurska gibanica, bučino ulje, meso s tiblice, vino, brašno, sir samo su dio međimurske baštine izložene na Zrinjevcu.

Posjetitelje osim dobre hrane i pića, tijekom cijeloga dana očekuje i bogat kulturno-umjetnički program.